Lenvik-politikeren Kathrine Boel Gregussen (Sv) fikk nærmest sjokk da hun så forsiden til onsdagens Folkebladet. Bare en av de 13 delprosjektlederene som skal bygge opp Senja kommune er en kvinne.

– Dette skulle man ikke tro i 2018. Jeg vet ikke om de som har bestemt dette har forstått hva de egentlig ha gjort. Det er ikke mangel på verken yngre folk, kvinner eller kompetente personer fra flere av kommunene. Dette synes jeg bare er tragisk, sier Gregussen til Folkebladet.

– I utgangspunktet er jeg i mot kommunesammenslåing, noe jeg har vært hele veien, men jeg er innstilt på å gjøre det beste av situasjonen. Så får man det ene etter det andre slaget i trynet og da tenker jeg; dette er håpløst, sier Gregussen videre.

Valget

Alf Rørbakk, rådmann i Tranøy kommune, var tidlig med i prosjektet Senja kommune og jobbet blant annet med styringsdokumentet som skulle sette grunnlag for arbeidet fremover mot å opprette den nye kommunen.

– I dette dokumentet måtte vi skrive hvem som skulle være med og hvorfor. Vi diskuterte dette med ordførerne i hver kommune og de foreslo hvilke personer fra sin kommune som burde være med i de ulike delprosjektgruppe, sier Rørbakk.

Han forteller at det var en naturlig årsak som gjorde at ordførerne fikk oppgaven.

– Ordførerne er heltidsansatte og dermed krever det ikke noen ekstra møtegodtgjørelse. De sitter i alle utvalg og leder også flere av de.

Når det kommer til de fire rene administrative delprosjektgruppene er det kun Lenvik som er representert og alle er menn. Her var det rådmannen i hver kommune som kom med anbefalinger og det ble en enighet om at Lenvik skulle være eneste kommunen representert i det administrative delprosjektet.

Når forslagene var skissert fra ordførere og rådmenn, ble styringsdokumentet sendt inn til politisk behandling i fellesnemnda, hvor det var skissert hvem som skulle være med i gruppene. Dokumentet ble vedtatt. For ordens skyld, er fellesnemda alle formannskapene i de fire kommunene som blir Senja kommune.

– Slik foregikk prosessen og senere har også kommunestyrene fått styringsdokumentet til behandling i sine kommuner, avslutter Rørbakk.

Tema: Les alt om Senja kommune her

Ikke ivaretatt

Gregussen mener at det kan være at feil personer har vært med å vedta hvem som gjør hva i dette prosjektet.

– Jeg synes det har vært helt utrolig at det går an å ikke ha tatt hensyn til kjønn og alder . Det er fortvilende å se at de ikke har valgt å fordele bedre. Dette gjør at jeg ikke er betrygget på prosessen og at de blir ivaretatt godt nok. Jeg mener at problemet er at gruppene har konstituert seg selv. Da får man ikke en helhet i delprosjektledelsen og man ser at den blir for lik. Det er rett og slett stusslig, og jeg håper at fellesnemnda endrer på det med første anledning, sier Gregussen.

Også Kay Erling Ludviksen (Lenvik Ap), sier han ikke forstår hvordan kjønn-alder og geografi kunne ha blitt tilsidesatt når ledergruppa skulle på plass.

– Jeg mener at kjønnsbalansen så langt det er mulig i selve gruppene, men det er ikke heldig signal når befolkningen leser og ser at det er så mange menn på 50 pluss som skal lede delprosjektene. Vi må ha gode prosesser uansett, ideelt sett burde ledergruppa gjenspeile alle grupper i samfunnet, kjønn, alder og i Senja kommune sitt tilfelle, geografi. Dette bør være ivaretatt så godt det lar seg gjøre da det handler om å  skape legitimitet. Ingen innbyggere i de fire kommunene skal føle seg forbigått, sier Ludviksen til Folkebladet.

På sosiale nettverk, som Facebook og Twitter raser debatten om fordelingen og hvorvidt det var riktig prosess som ble gjennomført når delprosjektene skulle bli opprettet.

– Hvordan denne prosjektledelsen ser ut, merkes også utenfor vår region,  og jeg kjenner på at det er litt flaut det som har skjedd, sier Ludviksen

Tabbe

Ludviksen tror ikke valget av lederne har vært bevisst, og dermed har det blitt en overvekt av menn fra Lenvik over 50 på lederlista.

– Det er nok ikke gjort bevisst og kan bare beskrives som en tankeløs tabbe. Det er viktig å poengtere at dette er ikke kritikk mot de som er delprosjektledere, hadde det vært overrepresentert av kvinner på 23 år, hadde det også vært en tabbe. Når delprosjektgruppene fikk lov til å konstituere seg selv, da gir du også fra deg kontrollen hvordan ledelsen samlet sett blir seende ut, og det ser vi et resultat av nå, sier Ludviksen.

Bare en er kvinne av totalt 13 ledere i delprosjektene som skal jobbe med oppgaver direkte knyttet til opprettelsen av Senja kommune. Foto: Foto: Carina Hansen
Tranøy-rådmann Alf Rørbakk har oppgitt til Folkebladet hvordan personene i delprosjektet kom til. Foto: Amund Hansen
Kay Erling Ludviksen (Lenvik Ap) mener det hele må være en tabbe. Foto: Carina Hansen