Hendelsen fant sted ved Svensgrunnen utenfor Gryllefjord på Senja. Ni fiskere omkom i angrepet, og en tiende døde senere etter skadene på sykehuset i Harstad.

– Jeg har lest historien gjennom boka til Magnus Osen. Den forteller om at fiskere fra Senja og Sandsøy lå på Svensgrunnen da de ble beskutt av sovjetisk ubåt. Flere fiskere ble drept. Flere av fiskerne ble tatt som fanger og fraktet til Russland, forteller Einar Andreassen.

Havnet i vannet

Det var syv fiskere fra båten «Skreien» som ble tatt med til Sovjet. Tre døde i fangenskap. Den første fiskeren kom tilbake til Norge i 1945. De siste kom hjem i 1946.

– Det hører også med til historien at en av mannskapet, Aleksej Labutin på den russiske ubåten, havnet i vannet og ble berget opp av norske fiskere. Den russiske soldaten ble tatt av tyskerne, men klarte senere å rømme fra fangenskapet til Sverige, forteller Andreassen.

– Dette er en historie som har vært dysset ned lenge. Jeg har aldri funnet svar på hvorfor den russiske ubåten gikk til angrep på de norske fiskerne en aprildag under andre verdenskrig for 75 år siden, sier Andreassen, som undres på om det er noen som sitter inne med mer informasjon om historien.

Tredje som ble angrepet

Hendelsen skal ha startet ved 11-tiden da mannskapet på ubåten løsnet skudd mot fiskebåten «Havegga». Av mannskapet på syv ble to drept og syv skadet. Deretter skal ubåten satt kurs for fiskebåten «Baren» med skipper Bernd Kristoffersen. Under trefningen skal fiskebåten ha plukket om en mann som lå i sjøen. Sannsynligvis soldaten fra ubåten. Soldaten maktet sener å rømmen fra en fangeleir i Tromsø sammen med en landsmann og en nordmann. Labutin skal ha kommet seg inn i hjemlandet via Finland og skal ha jobbet i marinen fram til 1948, skrives det om historien i en sak på internett.

Fiskebåten «Øistein» lå midt på Svensgrunnen og ble den tredje båten som ble angrepet. Her mistet fem av syv mannskaper livet. De to øvrige var skadd, og klarte å få båten til land. Ubåten fortsatte sørvestover og beskjøt flere fiskebåter. Deretter gikk den opp til fiskebåten «Skreien» og bordet den. Mannskapet ble kommandert om bord i ubåten og den forsvant senere.

Minnebauta

Fiskebåten «Skreien» ble 19. april funnet drivende ved Grøtøya i Nord-Troms. Hendelsen skal ha vært omtalt i Harstad Tidende og flere andre aviser. Til sammen krevde krigshandlingen 13 menneskeliv.

Ubåten skal ha gått til basen Poljarnyj ved Murmansk.

Det er satt opp en minnebauta over de omkomne ved kirken i Gryllefjord.

Årsaken til det som skjedde på Svensgrunnen i 1943 har fortsatt ikke blitt klarlagt. Men det skal ha vært fremlagt flere teorier. I 2013 skrev forfatter og journalist Gunnar Grytås at sovjeterne ikke var direkte glad for at norske båter ble brukt til å frakte gods for den tyske okkupasjonsmakten. Selv om båtene som ble angrepet 12. april 1943 var tilfeldige ofre. Ubåten «K21» ligger i dag ved et museum i Severomorsk.

Historien er beskrevet i boka «Ukjent ubåt – Tragedien i Gryllefjord» skrevet av Paul Einar Vatne. Den ble utgitt på Aschehoug i 1968.

Minnemarkering

Torsdag kveld skal det være 75-års minnemarkering for tragedien på Svensgrunnen. Det er Torsken kommune som er arrangør, og markeringa finner sted I Gryllefjord kapell.

Til minnemarkeringa skal Ivar Enoksen gi et resyme av hendelsesforløpet 12. april 1943. Det blir også kransnedleggelse og minnetale ved bautaen. Etter minnemarkeringa skal det være en lett sammenkomst i biblioteket i Gryllefjord.