SV fremmet tirsdag et forslag på Stortinget om å innføre en ny produksjonsavgift for havbruksnæringa. Forslaget går ut på å utrede en avgift per kilo produsert fisk, og legge frem forslag om dette i Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2019. SV har uttalt at de ser for seg en avgift på 35 øre per kilo, noe som kan pålegge oppdrettsnæringen en skattebyrde på 500 millioner kroner.

Fiskeripolitisk talsperson i Frp, Kjell Børge Freiberg, går til kamp mot forslaget.

– Forslaget fra SV er så næringsfiendtlig at det er skremmende. Dette er nok det mest oppdrettsfiendtlige forslaget jeg noen gang har sett, fastslår Freiberg i en pressemelding.

Straffes for å lykkes

Freiberg påpeker at det er få som ønsker å investere i en næring som vil straffes for å lykkes.

– Jeg er redd for at konsekvensen av SVs forslag er at investeringene i oppdrettsnæringa uteblir, og det bør SV ta innover seg.

Han mener at SV nå i flere år har kjørt en voldsom svertekampanje mot oppdrettsnæringa, ei næring Frediberg sjøl omtaler som en av Norges viktigste.

– Nå må det snart bli en slutt på svartmalingen. Jeg tror rett og slett ikke SV forstår at det er demotiverende for folk i næringen å høre deres svertekampanje, spesielt ikke når de i tillegg skal overkjøre bransjen med ytterligere skatter og avgifter.

Avgift gir tap av markedsandeler

Frp-politikeren viser til at oppdrettsnæringa er blant Norges mest inntektsdrivende næringer, som i 2017 genererte eksportverdier for hele 67,7 milliarder kroner.

– Jeg verken tror eller håper at opposisjonen på Stortinget vil gå med på SVs forslag. I så fall vil vi nok gi fra oss markedsandeler på verdensmarkedet til Chile og Skottland, avslutter Freiberg.