Kystvakta slo i forrige uke alarm om det de mener er systematisk fiskedumping i Lofoten. Seksjonssjef for ressurskontroll i Kystvakten, Erling Hermann Øksenvåg, sier til Fiskeribladet at de siden forrige uke har dokumentert enda flere ulovligheter.

- Vi har gjort flere opptak av ulovlige utkast i helga, blant annet utenfor Senja og Troms. Vi holder på å gå gjennom materialet nå, flere vil trolig bli anmeldt. Vi vil fortsette å overvåke dette fiskeriet, og jeg blir ikke overrasket om vi avdekker mer, sier han.

Filmet fra fly

Kystvakta opplyser at ulovlighetene er dokumentert gjennom bilder og film, tatt fra overvåkningsflyet LN-KYV, som Kystvakten, Kystverket og NOFO (Norsk oljevernforening for operatørselskap) leier timer fra. Øksenvåg  forteller at de flyr nærmere 500 timer i året, og håper på mer.

- Det er det desidert mest effektive verktøyet vi har for å avdekke ulovlig utkast av fisk. Det er et lite fly med veldig bra sensorer, som gjør at vi kan ligge på mange kilometers avstand og gjøre registreringer uten å bli oppdaget, sier Øksenvåg til Fiskeribladet.

Han opplyser at det er vanskelig å estimere hvor mye fisk som blir kastet over bord, men at de ser at dette skjer regelmessig.

Setter ned utvalg

Fiskeriminister Per Sandberg har reagert på Kystvaktas avsløringer med skuffelse, og har varslet et nytt utvalg som skal vurdere hvordan framtidens fiskerikontroll bør se ut.

– Norge er en pådriver i kampen mot ulovlig fiske internasjonalt. Nå skal vi bli enda sterkere på hjemmebane, sa fiskeriministeren i februar.

Han konstaterte da at til tross for at Norge i dag bruker store ressurser på rapportering og kontroll, så er det ikke tilstrekkelig trygghet for at sjømaten som omsettes er lovlig fisket.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har varslet et nytt utvalg som skal vurdere hvordan framtidens fiskerikontroll bør se ut. Foto: Berit Roald / NTB scanpix