Tallenes tale, denne gang tall for 2016, viser at Troms fylke huser rundt 1.040 sjømatbedrifter og 3.300 ansatte tilknyttet disse. I 2016 skapte denne næringa verdier i fylket for 6,7 milliarder kroner. Det opplyser Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

- Det er ingen tvil om at det ligger et enormt potensial i havet, men det realiserer ikke seg selv. Her gjør sjømatnæringen i Troms en viktig jobb. Nå må vi fortsette satsingen på de blå arbeidsplassene; fiske, sjømat, moderne fiskeflåter og teknologi i verdensklasse. Norge skal være best på hav, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Helt i teten

Sjømatnæringens bidrag til arbeidsplasser og verdiskaping er mest synlig langs kysten. Troms ligger i tet sammen med Nordland, Finnmark, Hordaland og Møre og Romsdal.

- Sjømatnæringen er viktig for verdiskapingen i Norge. Samtidig som sysselsettingen i petroleumsrelatert aktivitet har falt, har sjømatnæringen økt. Næringen tiltrekker seg både personer fra oljesektoren og studenter. Det betyr både overføring av kompetanse og nye kloke hoder, det lover godt, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Enorme verdier

Menon Economics har beregnet hvor mye av norsk næringslivs virksomhet som er knyttet til havet. Tallene viser at de norske havnæringene olje og gass, sjømat og maritim sektor bidrar med 496 milliarder kroner i verdiskapning, og utgjør 11 prosent av den totale sysselsettingen i norsk næringsliv.