Trøndelag Ap har på sitt årsmøte vedtatt varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe), og er med det det ellevte lokallaget til Arbeiderpartiet som går imot fjorårets landsmøtevedtak.

- Dette er spikeren i kista for kompromissforslaget fra forrige landsmøte. Nå skal Ap bli en garantist for et oljefritt LoVeSe, sier AUF-fylkesleder Julie Instad Hole til Adresseavisen.

Giske er uenig

Fjorårets landsmøtevedtak innebærer å sette i gang en konsekvensutredning innenfor feltet Nordland 6, mens det åpnes for at de særskilt viktige områdene av Lofoten, Vesterålen og Senja som petroleumsfrie soner. Varig vern fikk imidlertid 127 stemmer i Trøndelag AP, mot 95 stemmer til kompromissvedtaket fra i fjor.

- Flertallet rår. Jeg er uenig, og støtter det fornuftige kompromisset vi kom frem til på landsmøtet i fjor, sier Trond Giske til Adresseavisen om vedtaket.

"Når frem"

Med sitt vedtak stiller Trøndelag Ap seg på linje med blant andre fylkeslagene fra Møre og Romsdal, Hedmark og Oppland, Oslo og Vestfold. Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har ikke kommentert det siste vedtaket, men har tidligere uttrykket at de er svært fornøyde med det som nå skjer i fylkeslagene i Ap.

"Dette beviser at Folkeaksjonen når fram med sin kunnskapsbaserte argumentasjon. Alle disse fylkeslagenes vedtak er helt i tråd med vår politiske plattform. Det er også et veldig tydelig signal om at det håpløse kompromissforslaget som ble sydd sammen på siste landsmøte nok var veldig ødeleggende for valgresultatet. ", skrev folkeaksjonen på sin nettside i mars.