For tiden har det vært et eventyrlig skreifiske utenfor Senja, det kan skipper Alf-Helge Abelsen skrive under på.

– Det var en alvorlig mengde som jeg aldri har opplevd før og enda er det mer igjen, sier Abelsen som returnerer på havet med ny båt allerede til uka.

Flere tonn

På tre dager fisket han med båten «Bragd Radøy» opp 8-9 tonn med skrei på 15 garn. Det er slettes ikke dårlig.

– Vi vet jo ikke når sesongen er over, men vi ligger ikke på latsiden, man må kjøre på mens det er fisk og fiske når den er der. Heldigvis hadde vi en brukbar båt som kunne ta vare på de mengdene, god å ro på og containere til å ta vare på fisken, sier Abelsen.

Sjokkert

Eier Rune Dahl ble svært overrasket over at kvota ble fisket i rekordfart.

– Han kom nordover fra Bergen og regnet med at dette skulle ta lang tid, men da vi tok den opp tre dager, så ble mannen helt sjokkert, ler Abelsen.

Gyter utenfor Senja

Abelsen sier den store mengden torsk utenfor Senja har mye med gytingen å gjøre.

– Jeg tror ikke man har registrert et slikt gytemønster tidligere og det vi ser er utrolig. Fra Røst til Senja finner vi både stor og små fisk. Største vi fikk var over 53 kilo, men vi fikk også mindre som ligger i to års klassen. Det er veldig positivt også for gytemønsteret videre fremover, sier Abelsen.

Verdensrekord

22. mars startet Havforskningsinstituttet sitt årlige skreitokt. Hovedformålet med skreitoktet er å samle mest mulig data som til slutt blir et råd fra ICES,

– Utenfor Røst fant forskerne 32.000 torskeegg presset inn på en kvadratmeter. Den er ny verdensrekord, skrev Lofotposten fredag.

Heldig

Om Abelsen har vært heldig med fisket vil han ikke svare på, men sier det var flere årsaker til det gode fisket.

– Det har vært god mattilførsel til fisken og vi var stort sett alene der vi var. Når fisken har gytt, stikker den fort til Barentshavet, men enda skal det være brukbart utenfor Senja,

Takker lokal kjøper

– Så ble vi tatt godt imot av Geir-Inge Wilsgård på Nergård i Senjahopen og fikk god behandling det er viktig, avslutter Abelsen.

Alf-Helge Abelsen forteller om en alvorlig mengde skrei i havet på yttersia. Foto: Privat