Første besøk ble på Senja Havfiskesenter på Medby.

– Jeg ble først forundret over at de besøkte en liten bedrift som vår med to ansatte, men jeg setter veldig pris på det. Det var nyttig for oss og jeg håper de tar med seg våre innspill, sier Bengt Andreassen ved Senja Havfiskesenter til Folkebladet.

Viktige saker

Mer enn 200.000 personer i Norge jobber innenfor sjømat, maritim felt og olje- og gassnæringen. Bedriftene får på møtene presentere sin virksomhet for departementet, og de får et innblikk i hvordan departementet jobber. Her kan de gi innspill til regjeringens politikk og hvordan de mener regjeringen bør jobbe videre i havsatsingen.

– Vi var så heldige å få god tid og fikk lagt frem flere viktige saker. Blant annet snakket vi om fangstregistrering som jeg er veldig positiv til. På den måten får vi som driver seriøst være med på å få bort de som driver med å ikke registrere fangsten. Dette ser vi mer og mer av. Til syvende og sist er det snakk om tapte skatteinntekter til de kommunene vi driver i, sier Andreassen.

Videre ble filet og hel fisk diskutert.

– Vi ser at som utleier har man liten mulighet å kontrollere fangsten og har ikke kapasitet til å følge med til en hver tid. Hvordan skal dette i fremtiden reguleres? Noen av problemene i dag er antall kilo fisk. Her står det ikke spesifisert hvilken fisk og vi ser at mesteparten som tas ut er filet. Her er det bare 20 prosent av fisken som blir tatt vare på. Resten dumpes i sjøen. Det må være måter å komme dette til livs på, sa Andreassen som rådet dem til å gå over på ufiletert fisk og heller øke kvota.

– På den måten kan man se med en gang hvilken fisk som tas med. I dag ser man nesten ikke forskjell om filetene er torsk, sei eller hyse.

Sårbart

Han fremholdt også at turistfisket kan få utilsiktede konsekvenser.

– Her snakker vi om å bevare og så ser vi at kystnære arter fiskes av turister, og det er sårbart for bestanden. Da snakker vi om stedbundne arter som steinbit, uer og fjordtorsk som ikke vandrer. Lokale fiskere går ikke løs på disse, men det blir en fare for artene når de blir fisket på slik det gjøres i dag av turistene, sier Andreassen.

Han synes at møtet med de ansatte departementet gikk veldig bra.

– Vi fikk gitt uttrykk av hvordan vi ser på vår hverdag, og presenterte våre ønsker. Så håper jeg de tar det til seg, min oppfatning er at de ga uttrykk for at vi ga dem nyttige tanker.

Rundtur

Turen startet ikke uten problemer for følget fra næring- og fiskeridepartementet. Først på planen var egentlig Flakstavåg laks, men et snøras satte stopper for de planene.

– Rasstengte veier hører med til hverdagen her hos oss, og er egentlig bare noe man må regne med, sier Linda Lien i Sjømatklyngen Senja, som likevel ikke legger skjul på at hun skulle ønske at det var et annet departement på Senja-besøk som opplevde rasstengte veier.

Dermed fikk departementet også besøkt Fredd Wilsgård i Torsken som så seg villig til å ta imot delegasjonen på sparket, før de avsluttet dagen i Hamn i Senja.

Magasuget og gulldassen

Tirsdag skal delegasjonen fra Nærings- og fiskeridepartementet på besøk til Akvafarm AS, og Aksel Hansen AS. Gruppa skal også ta magasuget, gulldassen i Ersfjord og milliondassen på Tungeneset i nærmere øyensyn.

Torsdag og fredag skal en ny delegasjon fra departementet ankomme Senja, denne gangen også med statssekretærene Veronica Pedersen Åsheim og Roy Angelvik med på laget. Torsdag er det NRS Troms AS, Nord Senja Fisk AS, Nergård Senja AS og Nergård Sild AS som får besøk. Siste besøkdag, fredag, går turen til Salmar Farming/Troms Stamfiskstasjon AS og Stella Polaris AS/Marealis AS.

RAS: Delegasjonen måtte legge om planen da rasstengte veier her mot Flakstadvåg satte stopper for besøket hos Flakstadvåg laks. Foto: Carina Hansen Foto: Carina Hansen