Solaas er født og oppvokst i Evenes. I dag bor hun i Drammen.

Mobbet

– Helt siden jeg var liten har jeg følt meg annerledes. Jeg har følt meg utafor og snål. Vi autister føler oss gjerne forkledd som mennesker. Vi skjønner oss ikke på normer, småsnakk, høflighetsfraser og kroppsspråk, sier hun.

AUTISME Koordinator Tommy Nilsen og Linda Solaas mener det er viktig med informasjon om autisme.

– De mobbet meg for hvordan jeg så ut, snakket og oppførte meg. Ingenting av det jeg gjorde ble rett. Jeg slet mye med depresjoner og angst. Fra jeg ble 13 år var jeg en kasteball i helsesystemet. Jeg gikk inn og ut av psykiatrien, og var hos flere psykologer. Her ble jeg testet for alt av personlighetsforstyrrelser. Så fikk jeg diagnosen bipolar. Den ble opphevet for noen år siden, sier Solaas.

Det var hun selv som oppdaget at hun høyst sannsynligvis hadde tilstanden Asperger.

– Jeg leste om Asperger på nett, og hvordan man ser det på jenter. Tilstanden er veldig forskjellig mellom jenter og gutter.

Først da hun ble undersøkt av en spesialist på sykehuset i Asker, fikk hun diagnosen Asperger. Det skjedde i november i fjor.

Hekta på Moddi

For fem år siden oppdaget hun musikken til Pål Moddi Knutsen, sangeren og musikeren fra Medby på Senja. Moddi ble hennes store særinteresse og et vendepunkt i livet.

Senja-artisten Moddi synes det er gledelig at musikken hans har hjulpet Linda.

– Før var jeg traumatisert og innesluttet, men musikken til Moddi hjalp meg. All angst ble fjernet da jeg lyttet til musikken hans. Musikken ble terapi for meg, forteller hun.

Landet rundt

Linda Solaas ble så hekta på Moddi at hun reiste landet rundt for å være på konsertene hans.

– I dag er vi gode venner. Moddi kom med en grønnplante sist jeg ble skrevet ut av sykehuset, og han var med på bursdagsfeiringen min.

Linda har selv jobbet i bransjen som bookingagent, har redigert video for Alex Rosen, har vært manager for den samiske artisten Elin Kåven og hun hjalp Moddi med å finne tekst til sin siste plate. Den fikk navnet «The Shaman and the Thief» fra albumet «Unsongs».

– Jeg drømte om å bli samisk artist, men ble samisk autisk.

Folk må gjøre som de vil

Linda Solaas og andre autister er avhengig av klar tale for å forstå hva folk mener.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til høflighetsfraser. Når folk sier «håper du får en fin dag», eller «ha en god tur», så lurer jeg på hva jeg skal svare. Om jeg får en fin dag vet jeg jo ikke før dagen er over. Vanlige folk henger seg opp i så mye rart. Jeg registrerte en voldsom debatt om noen som hadde sett 60-årige damer med silikonpupper på stranda. Sånt reagerer jeg overhodet ikke på. Folk må få gjøre hva de vil. Derfor er det kanskje så mange som betror meg at «de er kommet ut av skapet». Fint for dem, mener nå jeg, og bryr meg ikke.

Autister kan ha vansker med å konsentrere seg om det de selv mener er uvesentlige ting. For Linda resulterte det i at hun droppet ut av skolen.

Interesser

– Hjernen min kobler ut hvis jeg skal høre på ting som ikke interesserer. Det er som å få en fysisk vegg foran meg, og jeg forstår ikke språket. Det blir bare babbel. For eksempel når vi i historie skulle pugge årstall for når svartedauden herjet i landet. Hva skal jeg med den slags informasjon? Det er jo helt uvesentlig, tenkte jeg og falt ut. At Moddy bruker ingefær i teen sin, er derimot viktig informasjon.

Tidligere hengte hun seg opp i såpe-laging. Hun studerte bøker om temaet, og laget kilovis med såper. Da hun var ferdig utlært, var den interessen over.

Har du et godt råd til andre som sliter med depresjon?

– Det kan gå over om man er villig til å gjøre en aktiv innsats for å ha det bra. Folk må gjøre et valg, og så jobbe beinhardt for å nå målet. Man må finne sin glede i livet, og legge fra seg tankene om å leve opp til andres standard, sier Linda Solaas.

– Gledelig at musikken hjelper

– Jeg får ofte tilbakemeldinger om at musikken min har hjulpet folk i tunge stunder. Vi er mange artister som synes det er trist at regjeringen utraderer musikk fra barne- og ungdomsskolen, sier han.

Han kjenner godt til Linda Solaas.

Fornøyd: Pål Moddi Knutsen - eller bare Moddi - er sanger og artist fra Senja.

– Hun er en venn, og er en av mine beste kritikere. Det er ingen som gir så harde tilbakemeldinger som Linda. Noen fans er mer aktive enn andre. Linda har vært på de fleste konsertene mine, og hun har bidratt til å sette opp en konsert med oss i Evenes-kirka, sier han.

Moddi forteller at Linda la ned et stort research-arbeid på hans siste plate – The Shaman and the Thief.