– Vi har hatt en solid start på året. Flåten har holdt god fart i fisket helt fram til påske. Det har vært mye fisk, og fisket har foregått over et stort område — fra Finnmark og helt ned til Lofoten, sier administrerende direktør Svein Ove Haugland i Norges Råfisklag.

Krig om råstoffet

– Samtidig har vi opplevd noe som aldri har skjedd før: Nemlig at prisen til fisker har steget i midten av mars, sier Haugland.

- Normalt har prisen til fisker pleid å gå ned i uke 10-11 når fisket har flyttet seg til Lofoten og landingene har økt. Men i år har vi sett at kjøpere i Vesterålen og Troms har betalt veldig godt. Med nedgangen i totalkvota har mange kjøpere måttet krige for å få tak i råstoff, sier Haugland.

- Snittprisen til fisker på første hånd er 10 prosent høyere enn i fjor. Det betyr at kvotenedgangen på 13 prosent nesten er kompensert av prisøkninga, sier han.

- Artig for fiskerne?

– Ja, men på lang sikt er det viktig at alle både på sjø og land tjener penger. I så måte er det grunn til å glede seg over at saltfiskeksporten ser ut til å gå bra, noe som ikke minst er viktig for Senja-regionen.

Mot rekord?

- Med de gode tallene — blir det ny rekord i år?

- Det er for tidlig å si. Vi har betydelig lavere torskekvote i år enn i fjor — den ble redusert med 50.000 tonn. Og mye av denne er fisket opp nå i første periode av året. Det har vært godt vær og flåten under 15 meter har fisket mer enn til samme tid i fjor. Det samme har åpen gruppe under 15 meter. For dem ble fisket stoppet for to uker siden. Gruppene over 15 meter har levert noe mindre enn på samme tid i fjor. Men totalt sett er det mindre å fiske på resten av året, sier Svein Ove Haugland.

Norges Råfisklag skriver på sin nettside at selv om verdien av den villfangete sjømaten som er levert, har økt i år, så er kvantumet av fersk torsk redusert med cirka 8.500 tonn til 133.400 tonn.