"Slutt på påsketradisjonen", het tittelen på en artikkel publisert av Salangen-Nyheter før påska. Her kom det fram at tradisjonen med et påskespill i Salangen kirke, satt opp av elever og ansatte ved Salangen skole, fra og med i år ikke blir noe av.

– Salangen skole er en inkluderende skole, som betyr at vi skal gjøre så godt vi kan med å unngå ekskludering av noen slag. Påskespillet er basert på kristen tro, og vi kan ikke forkynne kristen religion, eller ekskludere elever og foreldre med annen trosretning. Det grenser med hva som er lov i følge lærerplanen, informerer rektor ved Salangen skole, uttalte rektor ved Salangen skole, Lars-Georg Nordhus til Salangen-Nyheter.

"Har gått seg vill"

Beslutninga om å ikke videreføre tradisjonen med å sette opp påskespill har vakt oppsikt, og flere har hevet seg til tastaturet for å kommentere situasjonen. Én som engasjerer seg er Roger Ingebrigtsen, som omtaler ståa i debattinnlegget "Påska, Jesus og oss i Norge" hos Nordnorsk debatt.

"Jeg har ikke ett vondt ord å si om Salangen skole. Jeg vet det er et sted for trivsel og et bredt og åpent syn på et inkluderende Norge. Likevel mener jeg både Salangen og mange andre norske skoler har gått seg vill i all vår velmenende og inkluderende tenking.", skriver Ingebrigtsen, som titulerer seg som et "relativt passivt medlem av den norske kirke".

I innlegget spør han hvorfor vi skal sensurere bort vår egen historie, og det som i århundrer har vært med på å definere hvem vi er.

"Jeg er verken redd eller overrasket over at de finnes mange måter å leve på og mange måter å tro på. Jeg synes norske skoler skal slutte å ta bort jule- og påskespill som er tuftet på kristendommen.", kommenterer Ingebrigtsen.

Tema på blogg

Salangen skoles avgjørelse om å legge påskespillet på is er også blitt tema i et blogginnlegg hos den anerkjente tegneserieskaperen Karine Haaland. "Nei, Salangen skole – flerkultur betyr ikke å utslette norsk kultur", heter et blogginnlegg Haaland publiserte for noen dager siden.

"Jeg velger å stille spørsmål ved logikken i det at en bestemt religion og kultur anses som splittende og hemmende for flerkultur og inkludering - i et meningsunivers der alle kulturer og religioner i prinsippet er likeverdige.", skriver Haaland.

Hun skriver at hun reagerer mer og mer på den stadige tilsidesettelsen av norsk kultur og kristne tradisjoner i Norge.

"Når man samtidig begeistret underkaster seg, og med letthet tilrettelegger for at man istedet skal følge en annen religions regler og påbud, tradisjoner og symbolbruk, fremstår det hele som komplett absurd."

Rektoren svarer

På nettsiden til Salangen kommune er det informert om hvorfor Salangen skole ikke lenger skal sette opp påskespill. Her forklares det at årsaken er todelt, der det på det ene vises til opplæringsloven som sier at religionsundervisninga ikke skal være forkynnende. Den andre begrunnelsen det vises til på nettsiden er at Salangen skole har definert seg som en inkluderende skole.

Rektor Lars-Georg Nordhus var også nylig ute med et debattinnlegg på Nordnorsk debatt for å forklare situasjonen. Her opplyser han å ha fått noen direkte ufine kommentarer etter at avgjørelsen om å ikke sette opp påskespillet ble gjort, samt andre mer saklige og greie kommentarer, som den fra Roger Ingebrigtsen. Likevel poengterer rektoren at Ingebrigtsen ikke helt treffer blink med sitt innlegg.

"...han hopper glatt bukk over det faktum at KRLE-undervisningen ikke skal foregå i kirken. Dette faktum har Utdanningsdirektoratet understreket i et rundskriv til skolene, etter at Norge ble dømt i Den europeiske menneskerettsdomstolen nettopp fordi KRLE-undervisning foregikk i kirken. Når jeg i tillegg sier at påskespillet ikke var inkluderende, var det blant annet fordi at klassene ble splittet i hele forberedelsestiden da elever søkte om fritak fra denne undervisningen.", skriver Nordhus.

"Skremmende og uforståelig"

Nordhus er enig med Ingebrigtsen i at man ikke skal være redde for den kristne kulturarven, men poengterer at det kan ikke gjøres i et tre ukers undervisningsopplegg som ikke inkluderer alle elevene.

"Jeg tenker at vi som skole – dersom vi skal styre etter verdier – skal skjele til menneskerettighetene. Det bør for øvrig bør gjelde alle, ikke bare skoler."

Rektoren viser også til at de fleste kommentarene om ståa har kommet via en Facebook-side kalt "Frie nasjonalister – politisk ukorrekt info". I den anledning kommer Nordhus med et hjertesukk.

"Det er skremmende og nærmest uforståelig at vi nå, ca 80 år etter nazismens herjinger, ser en nasjonalistisk framgang i Norge og Europa. Å ta til motmæle mot disse nasjonalistiske ytringene er en plikt alle bør ha – om vi skal snakke om verdier. For meg er det en uendelig stor anerkjennelse at jeg ikke har samme verdisyn som medlemmene i «Frie nasjonalisters» og derfor sover jeg ikke dårlig når de mener jeg ødelegger norske verdier."

Rektor ved Salangen skole, Lars-Georg Nordhus, svarer kritikerne i et debattinnlegg hos Nordnorsk debatt. Foto: Morten Dokka
Tidligere statssekretær, Roger Ingebrigtsen, kommenterer Salangen skoles avgjørelse om å parkere påskespillet i debattinnlegget "Påska, Jesus og oss i Norge". Foto: HOD