Syv personer omkom i trafikkulykker i Troms i fjor. Seks av disse syv omkom i dødsulykker på europaveier, mens en omkom i en ulykke på fylkesvei. Det fremkommer i Statens Vegvesens årsrapport for 2017.

Den ene dødsulykka på fylkesvei var ei utforkjøring på fylkesvei 86 ved Hamn i Berg kommune.

15 hardt skadde

Foreløpige tall for fjoråret viser at det skjedde rundt 50 personskadeulykker i 2017 med til sammen 59 skadde og drepte personer på fylkesveiene. 15 av disse personene ble hardt skadde, noe som er tre ganger så mange som året før.

Når det gjelder skadde og drepte viser den langsiktige ulykkesutviklinga en positiv trend for Nord-Norge, med med variasjoner fra år til år, kommenterer regionveisjef Torbjørn Naimak i årsrapporten. Totalt i fjor ble det registrert 17 trafikkdrepte i Nord-Norge.

– De siste tre år er derimot utviklingen mindre positiv for vår landsdel enn for landet som helhet, poengterer Naimak.

Flest ulykker

I årsrapporten fremkommer det at fylkesvei 862, mellom Straumsbotn i Berg og Hungeren i Tromsø, var den mest ulykkesbelastede fylkesveien i Troms i fjor. Totalt fant fem trafikkulykker sted på denne strekninga i 2017. To andre strekninger, fylkesvei 83 mellom Langvassbukt og Harstad, og fylkesvei 855 mellom Finnfjordbotn og Buktamoen deler på tittelen som "nest verst" med henholdsvis fire trafikkulykker hver.

Sistnevnte strekning toppet for øvrig statistikken for 2016 med fire trafikkulykker med til sammen åtte personskader.

121 veistengninger

Statens Vegvesens årsrapport forteller for øvrig at det i 2017 var 121 veistengninger på fylkesveier. 77 av disse stengningene skyldtes skredfare, mens 44 skyldtes skred som hadde gått.

"Skred og stengte veier fører til mange og til dels store problemer for trafikken på fylkesveiene i Troms. Gode alternative omkjøringsruter er sjeldne, og hovedveier kan bli stengt over lengre tid og lokalsamfunn kan bli isolert. Dette har store konsekvenser for befolkning og næringstransporter. Trafikanter som er avhengige av å ferdes regelmessig på skredutsatte veier føler utrygghet", heter det i årsrapporten.

Det poengteres også at Vegvesenet i 2017 har hatt et stort fokus på metoder for kontrollert utløsning av skred.

Regionvegsjef i Statens vegvesen, Torbjørn Naimak, kommenterer at de tre siste årene har vist en mindre positiv trend for Nord-Norge når det gjelder skadde og drepte i trafikken. Foto: Fredrik Kampevoll