Hunden Faun, som var en offentlig godkjent ettersøkshund, ble i februar skutt og drept på Senja av en reineier. I en bekymringsmelding som er gått ut til alle de fire kommunene på Senja, til Mattilsynet og til politiet fremkommer det at hendelsen har skapt uro i de to ettersøksringene på øya.

Kunne ikke vite

Ifølge eieren til Faun løp hunden av gårde etter at de traff på elg i forbindelse med en tur ute i marka. Hunden var altså ikke på noe ettersøksoppdrag denne dagen. Skrede og Nordheim poengeterer imidlertid i bekymringsmeldinga at den som skjøt ikke kunne vite om hunden var ute på oppdrag eller ikke.

"Mange vil risikere at hunder blir skutt under offentlige ettersøk, av reineiere eller andre som arbeider for dem. For hundeeier er det betydelige kostnader og flere års arbeid å få frem en offentlig godkjent ettersøkshund", poengteres det i bekymringsmeldinga.

Skrede og Nordheim skriver at de avventer politiets etterforskning av saken, men legger ikke skjul på at de tror at det ble gjort flere lovbrudd da hundeskytinga fant sted i februar.

Kan påvirke ettersøk

Etter å ha diskutert hendelsen, har de to ettersøksringene konkludert med at hver enkelt hundeeier står fritt til å avgjøre om de vil slippe hundene eller ikke i forbindelse med ettersøksoppdrag.

"Det kan bety at flere ekvipasjer vil kunne være meget reserverte til å slippe, og det vil kunne påvirke ettersøket.", understrekes det i bekymringsmeldinga.

Det vises til at man på Senja kan treffe på mindre grupper med rein nærmest overalt hele året rundt.

– Sterkt beklagelig

Fra ettersøksringene erkjennes det at det vil kunne gå ut over dyrevelferden dersom hundeeiere ikke vil slippe hundene i forbindelse med ettersøksoppdrag, blant annet ved at skadet dyr/vilt i verste fall må gå lenge med smerter før de blir avlivet.

"Dette er sterkt beklagelig, men vi ønsker ikke å komme i en situasjon der vi får hund avlivet under oppdrag for det offentlige. Vi vil likevel gjøre vårt beste for å kunne ta ut skadde dyr, men uten å slippe hund vil effektiviteten i ettersøksoppdraget gå ned dersom man i flere tilfeller enn tidligere ikke slipper hund. Dette er en utvikling vi ikke liker."

Avstår hundeeier fra å slippe hundene under ettersøksoppdrag kan det gå ut over dyrevelferden. Foto: Ingar Leiros