Fredag 23. mars på Hofsøy i Tranøy på Senja, gikk Egil Hofsøy tur med hunden da han så et merkelig lys på himmelen bak nabohuset. Til sin store skrekk oppdaget han at det stod flammer ut av taket på huset. Han ringte kona og ba henne ringe nødetatene. Han skulle sjekke om det var noen i huset.

Ropte

– Jeg løp så fort jeg maktet og møtte hun som bor i leiligheten nede i huset. Hun forteller at kvinnen i etasjen over ennå var i bygget. Ytterdøren til den andre etasjen er låst, men i leiligheten under er det en trapp som fører opp til etasjen over. Jeg går inn og roper navnet til hun som bor der og hun svarer. Jeg møtte en vegg av røyk og fikk ikke puste, det rant av øynene mine og kjente på at her kunne jeg ikke være. Jeg ropte en gang til, og hørte at hun svarte, forteller Hofsøy til Folkebladet

– Det var en veldig intens følelse. Jeg hentet en lommelykt og lyser opp i trappa. Jeg roper og hun svarer, da ser jeg føttene hennes og får tatt tak i dem, får dratt henne til meg og får tak under armene og løfter henne ut på gårdsplassen, sier han videre.

Reddet

På gårdsplassen møter han den andre naboen og kona som var kommet til. De kler av seg ytterklærne og legger det over den skadde kvinnen. Kulden gjorde at den andre naboen ble brakt innomhus, mens Hofsøy venter med kvinnen i huset til ambulansen kommer.

– Heldigvis er ambulansen stasjonert på Stonglandseidet. Det var en stressende situasjon men vedkommende som ble berget ut var bevisst og vi hadde kontakt. Hun var selvfølgelig preget av hendelsen og hadde vondt og var kvalm. Det hele synes jeg var svært dramatisk og jeg håper jeg aldri noen sinne kommer ut for noe sånt igjen, sier han.

– Om dette styrket meg vet jeg ikke, men jeg hadde det i bakhodet. For meg handlet det om instinkt, man prøver å tenke hvordan man skal reagere i en slik situasjon, men da jeg hørte at hun svarte meg fra inne i røyken, måtte jeg prøve selv om det var vanskelig når jeg ikke kunne høre hvor hun var, sier Hofsøy.

Tilstand

Etter han kom hjem den natta satt hendelsene på nabogården og kvernet i minnet.

– Det ble ikke så mye soving det lille det var igjen av den natta. Heldigvis virker det som at det går bra med kvinnen. Å redde verdier i huset var det ingen som tenkte på eller hadde tid ti . Det frivillige brannvesen gjorde en kjempe innsats som berga husene rundt. Heldigvis fikk jeg de to damene ut av det brennende huset før det var for seint, sier Hofsøy.

Pressevakt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Jan Fredrik Frantzen, bekrefter til Folkebladet at kvinnen i 80-årene fortsatt ligger på UNN.

– Kvinnen er alvorlig skadet men er stabil og utenfor livsfare. Hun er i langsom bedring, sier Frantzen.

Egil Hofsøy reddet nabokvinne i 80-årene da huset brant fredag 23. mars i Tranøy. Foto: Privat