Troms er vel det fylke som har de alle beste vannene for isfiske etter fjellrøye i hele Norge. Isfiske er helt spesielt, både for dem som liker å ligge å se ned på røya når hun biter og de som trekker med seg campingstolen.

– Det er et adrenalinkick

Det er mange gode vann i Troms, men det er vanskelig å komme utenom Indre Troms når det er snakk om den riktige storrøya. Med Altevatn som utgangspunkt er mulighetene mange. Lennarth Kvernmo er en ivrig isfisker og godt kjent i områdene rundt Altevatn.

– Hva er så fascinerende med dette fiske?

– Det er spenningen. Det er jo et adrenalinkick når du får på røya. Men ikke minst er det sosiale på isfisketurer viktig. Det er jo en veldig fin aktivitet for hele familien. Men så har vi de turene en kommer hjem uten en eneste fisk. En vet aldri med isfiske, sier Kvernmo.

Leinavatnet blitt tilgjengelig

– Forholdene vi har er jo ekstremt gode for isfiske. Ved Altevatn har det alltid vært gode muligheter for «ekstremistene», de som farter litt langt etter storrøya med pulk, sekk og ski. Man kan kjøre skuter et stykke før en labber videre på ski. Nytt av året er jo at det har kommet skuterløype på Leinavatnet. Plutselig har en del av indrefilet-områdene blitt tilgjengelig også for barnefamilier, de som ikke har mulighet til å gå langt med ski og pulk. Leina er et kjempeflott fiskevatn som en kan få bra med fisk, sier han.

Flere gode vann

– For dem som er over gjennomsnittet interessert etter stor røye har vi vann som Vouma, og generelt de vannene som ligger i Dividalen nasjonalpark og Rohkunborri nasjonalpark. Her er det flere gode vann med storrøye, sier Kvernmo.

De fleste bruker isskjei og maggot. Det fungerer bra. Men er røya treg kan det fungere med en liten mormyrska agnet med en maggot. Og er det ørret i vannet er mormyska et godt valg. En balansepilk kan også fungere, spesielt på større fisk.

Skitt Fiske!

Lennarth Kvernmo forteller om mange gode isfiskevann i Indre Troms. Foto: Morten Dokka