I et offentlig innlegg på Facebook har hundeier forklart med sine ord hva som skjedde.

Hunden Faun er en så kalt godkjent ettersøkshund, brukt av ettersøksringen for å spore opp elg. Den 25. februar var hunden med hundeeier på Senja blant annet for å trene på søk. Da turfølget traff på elg, bare noen hundre meter bortenfor, la Faun på sprang etter elgen og ble borte. Det var også siste gang eier fikk se hunden i livet. Da familien fulgte etter hunden via GPS, fant de hunden skutt, liggende bak i bilen til skytteren.

Grunnløs

Familien ønsker ikke å uttale seg til media, og henviser til deres advokat Mads Wallerheim ved Advokathuset Nord.

– For mine klienter er det mye som tyder på at hunden ikke kan ha jaget rein som følge av at det ikke er observert rein i området der hunden har beveget seg. Hunden hadde GPS- peiler på seg, og de har fulgt sporloggen umiddelbart etter at hunden ble skutt. De fant bare spor av elg og hund, sier Wallerheim til Folkebladet.

Videre sier advokaten at dersom hunden har jaget og skadet rein, så kan man gjøre nødvendige inngrep forutsatt at inngrepet ikke går lenger enn nødvendig for å avverge skade.

– Dette betyr at dersom en hund påtreffes i det den nettopp har påført, for eksempel, en rein vesentlig skade og hunden fortsatt utgjør en klar fare, så kan den avlives på stedet. Dette betyr igjen at avliving er absolutt siste utvei, sier Wallerheim

Angrep ikke

I denne saken forklarer advokaten at hunden tok ut elg, og har loset elgen.

– Det betyr at han lydløst har forfulgt elgen, for så å gi los, altså bjeffet, når elgen står helt stille. Hunden angriper således ikke elgen. Faun var for øvrig en svært erfaren hund, og mine klienter er seriøse hundefolk. Faun har ikke utvist interesse for rein tidligere, så de finner det høyst usannsynlig at han skal ha jaget rein, særskilt når han hadde los på elg. Faun var brukt aktivt av ettersøksringen og var godt trent på søk i naturen. Han ble sluppet løs på en aktsom måte slik det var naturlig ut fra bruksformålet under trening denne aktuelle dagen, påpeker Wallerheim.

Trist

Advokaten forteller videre at familien er i sjokk over det som hendte for en måned tilbake.

– Dette føles som en stor tragedie for eier og en stor påkjenning. Det å miste hunden oppleves som å miste et familiemedlem og skulle det vise seg at hunden er avlivet uten rettmessig grunn er dette uendelig trist, forklarer han.

Videre sier han at familien aldri har opplevd at jämthunden Faun har angrepet et annet dyr.

– Hunden har aldri tidligere vist interesse verken for rein eller andre dyr på den måten. Det er ikke i dyrets natur å angripe andre dyr, den er brukt aktivt av ettersøksringen og er godt trent på søk i naturen, påpeker Wallerheim.

Etterforskes

Politiet har mottatt en anmeldelse fra hundeieren og en etterforsking av saka har startet. Familien og advokat Wallerheim håper politiet nå kan gi de klarhet i saka.

–Det pågår per nå en etterforskning fra politiets side som forhåpentligvis vil avdekke hva som har skjedd. Dersom hunden er skutt uten fare for å skade rein, så er dette straffbart. Folk skal ikke risikere at hundene deres blir skutt uten at det foreligger grunnlag for avlivning, slik kan vi ikke ha det, avslutter han.

Folkebladet har vært i kontakt med Sør-Senja reinbeitedistrikt, Anne-Berit Påve Kristiansen, som ikke ønsker å kommentere saka.

På det offentlige innlegget til hundeier har derimot Påve Kristiansen bekreftet at det skal ha skjedd noe med reinen som var involvert i hendelsen.

– Jeg kan bekrefte at i dette tilfellet faktisk skjedde noe med reinsdyrene, skriver hun i innlegget.

Advokat Mads Wallerheim er av familien engasjert til å bistå dem i saka. Foto: Tom Benjaminsen, iTromsø.