Det var flyktningstjenesten ved Senter for læring og integrering (SLI) som tirsdag tok med seg en gruppe bosatte flyktninger til hundremeterskogen på Finnsnes. Målet med turen var å demonstrere hvordan tradisjonelle påskeaktiviteter i Norge foregår.

– Vi snakket først om hvordan vi i Norge prøver å være ute med familien i påsken. Da vi skulle utføre dette i praksis var det litt huffing noen syntes det var mye snø ute og trodde det kom til å bli tungt. Da vi kom oss på plass i hundremeterskogen var imidlertid det fort glemt, forteller fagleder Anne Grete Normann.

Høyt aktivitetsnivå

Rundt 65 bosatte flyktninger i Lenvik og Sørreisa tok del i arrangementet. Normann forteller om stor glede og mye latter, kanskje aller mest da både eldre og barn heiv seg i kast med akematter.

– Det var full rulle med aking. Til og med folk som så vidt klarer å gå var flere ganger oppe i toppen av bakken. Det gikk kast i kast, og det var jo en tendens til at man falt av midt i bakken — til stor latter, forteller Normann.

Hun tror mange av foreldrene som deltok fikk seg en liten aha-opplevelse tirsdag.

– De fikk se at snøen kan brukes til noe positivt, og ikke bare er et problem. Han ene som var med uttalte at han ikke har hatt det så artig siden han selv var barn, smiler Normann.

Foruten akinga, som var den store aktiviteten, heiv de bosatte flyktningene seg i kast med mekking av snømann og en og annen snøballkrig. Tautrekking ble det også.

Utfordrende med oppkledning

– Tautrekking er jo en slager hver år i forskjellige varianter, enten forskjellige land mot hverandre eller gammel og ung, sier Normann, som presiserer at gammel i denne sammenheng dreier seg om de over 25 år.

Før utfarten fikk deltakerne en behørig opplæring i dette med å kle seg for å være i snøen. Likevel var det enkelte som ble nokså kalde og våte etter hvert.

– Det handler nok noe om hva man er vant til, men så er slike turer fine anledning til å lære om påkledning. På denne måten ser foreldrene hvorfor vi kler på ungene våre som vi gjør, sier Normann.

Bålkos måtte selvfølgelig til, og både pølse og lompe samt mer eksotiske retter stod på menyen. Foto: Anne Grete Normann
Spesielt akinga ble en populær aktivitet, selv om mange opplevde å ramle av akemattene midt i bakken. Foto: Anne Grete Normann
Rundt 65 bosatte flyktninger var på plass i hundremeterskogen på Finnsnes tirsdag. Foto: Anne Grete Normann
Når man gyver løs i akebakken kan det hende at snøen havner både her og der. Foto: Anne Grete Normann