Det er Midt-Troms friluftsråd som har fått innvilget sin søknad om tilskudd fra Nasjonale turiststier-ordningen til opprustning og sikkerhetstiltak på stien opp til fjelltoppen.

– Vi synes søknaden var god, og har innvilget den som omsøkt. Det virker som om det er flinke folk som jobber godt og planmessig med å legge ting til rette for bruk av Segla, samtidig som naturen ivaretas, sier fagdirektør Berit Lein i Miljødirektoratet til Folkebladet.

– Kjempeglad

– Vi er kjempeglad for denne tildelinga, sier Espen Prestbakmo i Midt-Troms friluftsråd.

– Hva skal dere bruke pengene til?

– Med den økninga i trafikken vi ser til Segla, er det viktig å legge bedre til rette. En del av tilskuddet blir vi å bruke på å planlegge og prosjektere hva og hvilke tiltak vi skal gjøre, før vi setter i gang. Det er viktig med en god plan. Men noe skal vi også bruke på konkrete tiltak, som informasjonsmateriell, tilrettelegging og toalettfasiliteter, sier Prestbakmo.

Tilskuddet fra direktoratet forutsetter at søkeren bidrar med minimum 50 prosent egeninnsats, enten i form av penger eller arbeidsinnsats.

– Et forprosjekt

– Det vi nå gjør blir som et forprosjekt mot det som er vårt hovedmål, nemlig å få autorisert Segla som Nasjonal turiststi fra neste år. Med en slik status blir det lettere å få til mer omfattende tiltak. Drømmen er å kunne bygge en sherpatrapp til toppen. Men da snakker vi om helt andre kostnader enn nå, sier Prestbakmo.

Jorunn Enoksen i Fjordgård er løypevaktmester for fjellet. Hun forteller at hele 4.700 personer skrev seg inn i boka på toppen i fjor. I tillegg kommer uregistrert trafikk. Espen Prestbakmo sier at 40 prosent av de besøkende er utlendinger.

– Segla er lett tilgjengelig og drar mye folk. Vi ser for oss en ytterligere økning i årene framover, sier Prestbakmo.

Nettopp mange besøkende og stor andel av internasjonale gjester har vært to av kriteriene for tilskuddstildelingen i år. Det blir også blant kriteriene for autorisasjonsordningen som det jobbes med, bekrefter Lein.

Setter Fjordgård på kartet

– Jeg synes tilskuddet er kjempemessig, men det er altfor lite. Vi ser at naturen eroderes mye, og jeg håper vi kan få til en sherpatrapp, sier Jorunn Enoksen.

– I bygda er alle positiv til Seglas popularitet. Det er med på å sette Fjordgård på kartet, sier hun.

Daglig leder av Midt-Troms Friluftsråd Espen Prestbakmo. Foto: Susanne Noreng
Fjellvert for Segla Jorunn Enoksen synes tilskuddet på 450.000 kroner er kjempemessig. Foto: Rune Ottarsen