[Rett på sak]

– Ideen din med kje-besøk på Omsorgssenteret slo godt an, Therese Sivertsen?

– Ja, den slo veldig godt an. Det var mange som syntes det var kjempeartig. Og det var ikke bare beboerne, personalet syntes også at det var artig.

– Hvorfor gjorde du gjorde det?

– På sykehjemmene er det et prosjekt som heter «Livsglede for eldre». Jeg er sykepleierstudent, jobber på Omsorgssenteret på Finnsnes og er i praksis på Rossfjord sykehjem. I dette prosjektet er det vanlig å ha katter og hunder på besøk for å glede de som er der.

– Og så fant du på noe helt nytt?

– Ja, jeg er fra en gård på Skognes og vi har hatt geiter på gården. Og de var veldig livlige og artige dyr, som sprer veldig mye glede. Så tenkte jeg at det kunne være artig å ha dem med på sykehjemmet.

– Hvorfor?

– Mange av de eldre der har drevet gårdsbruk og er kjent med dyr.

– Hvor mange geiter hadde du med?

– To kje. Og de fikk jeg låne fra Senja vgs på Gibostad. De fant fram til de to som vi fikk låne. Og når jeg sier vi, så var det jeg og Synniva Henriksen, som også er sykepleierstudent.

– Hva sa ledelsen til noe slikt?

– Da jeg spurte dem på forhånd, sa de ja med en gang, de syntes det var en super ide.

– Og så kom dere med kjeene?

– Ja, og vi besøkte alle avdelingene i andre og tredje etasje på Omsorgssenteret på Finnsnes og senere sykehjemmet i Rossfjordstraumen.

– Hvordan var reaksjonene?

– Alle ble veldig glade når vi kom inn med dem. Det lyste en sann glede av ansiktene til beboerne. Det var rett og slett rørende å oppleve. Det var til og med noen som reagerer med tårer når vi kom og besøkte dem. En av dem sa at hun hadde vært veldig glad i dyr i hele sitt liv og at dette var noe virkelig stort for henne.

– Gikk kjeene fritt omkring eller løfta og bar man dem?

– Litt begge deler. Folk ville gjerne klappe og kjele med dem, så de lå mye på fangene, men de rusla også litt omkring.

– Var gleden den samme hos både menn og kvinner?

– Den var kanskje større hos damene. De ønsket kanskje å gi mer omsorg til disse kjeene. Det kan muligens komme av at damer har det mer i seg. Det er kanskje et nedarvet instinkt.

– Var det vanskelig å få dem til å gi glipp på kjeene?

– Ja, de ville bare ha dem. Det var mange som sa at de gjerne kunne ha dem i senga.

– Men du måtte ta dem og gå videre?

– Det var vi nødt til, selv om jeg så at det gjorde vondt. Jeg kunne godt tenke meg å være der mye lenger.

– Hvor lenge?

– Vi brukte hele dagen på å være på Omsorgssenteret og i Rossfjord, så de fikk en del tid med kjeene, men jeg så at det godt kunne ha vært lengre tid.

– Hvordan var det på dementavdelingen?

– Det var det samme der. Alle sammen ble skikkelig glad.

– Har du planer om å gjøre dette igjen?

– Om mulig, så hadde det vært veldig artig. Men kjeene vokser veldig hurtig, så det må i så fall bli om ikke så lenge. Vi kan ikke risikere at de løper på bordene og spiser gardinene.

– Er dette noe du vil skrive om og anbefale andre?

– Ja, absolutt. Jeg skriver en logg for min praksistjeneste som jeg skal levere på skolen og der har jeg selvsagt tatt med dette. Og jeg ser ikke bort fra at jeg kan få bruk for dette med kje senere i min utdannelse.

– Du går på sykepleierskole?

– Jeg tar sykepleierutdannelse på UiT sin avdeling i Harstad. Det er en treårig utdannelse, med teori og praksis. Jeg går første året og har 12 uker praksis. Da skal jeg følge en sykepleier på stedet hvor jeg er utplassert og få et innblikk i hva en sykepleier gjør. I tillegg har jeg fått en jobb på Omsorgssenteret. Der har jeg en fast helgestilling. I tillegg er jeg vikar i hjemmetjenesten.

– Så du har nok å gjøre?

– Ja, absolutt, men det er veldig lærerikt.

– Ble det mye oppstyr med disse kjeene?

– Ja, det ble det. Jeg hadde ikke venta meg det. Men det var artig at det slo an og så kan kanskje oppstyret rundt det føre til at flere gjør det samme. Og det vil glede alle sammen.

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst på Skognes, nær Gibostad. Gikk grunnskolen på Gibostad, etter den studiespesialisering på Senja vgs i Finnfjordbotn. Og som sagt, nå er jeg sykepleierstudent.

– Hobbyer?

– Hest. Jeg har hester hjemme på gården.