I oktober 2017 ble ulykkessjåføren dømt til seks måneders fengsel av Senja tingrett. Troms og Finnmark statsadvokatembeter anket imidlertid over straffutmålinga. Etter ankeforhandling i Hålogaland lagmannsrett nå i mars er det klart at fengselsstraffen skjerpes til ett års fengsel.

«I straffutmålingen skal det tas hensyn til at tiltalte under hovedforhandlingen i tingretten erkjente straffeskyld. Tiltalte mistet en god kamerat i ulykken, og har naturlig nok hatt det tungt i ettertid. Dette kan imidlertid bare i begrenset grad tillegges vekt i straffutmålingen.», heter det i dommen.

Høyere hastighet

Dødsulykka der 20 år gamle Thomas Vangen omkom fant sted 19. juli 2016. Været var pent og veien var både tørr og fin da de to kompisene var ute og kjørte i området rundt Setermoen. Da de kjørte etter en grusvei ved siden av Artillerisletta, omlag 700 meter før Setermoen, fant ulykka sted.

Sjåføren holdt for høy hastighet og mistet kontrollen over kjøretøyet. Slengen som først oppstod klarte han delvis å rette opp, men kontraslengen som kom deretter klarte han ikke å kontrollere. Bilen veltet over, gjorde flere rundtkast og landet til slutt på taket. Som en følge av skadene Vangen pådro seg i ulykka stod ikke livet til å redde.

Senja tingrett baserte sin straffutmåling på at bilen forut for ulykka minst holdt en hastighet på 100 kilometer i timen. Hålogaland lagmannsrett har imidlertid konkludert med at bilen minst holdt en hastighet på 110 kilometer i timen.

Fartsgrensa på strekninga er 50 kilometer i timen.

Fartslek

«Lagmannsretten bemerker at når tiltalte kjørte omkring uten noe bestemt mål, og med vilje kjørte så fort som han gjorde på en vei som dette, kan det ikke være tvil om at det dreide seg om en form for fartslek. Dette er en skjerpende omstendighet», heter det i dommen.

Lagmannsretten har for ørvig ikke endret noe på de andre momentene ved tingrettens straffutmåling. Ulykkessjåføren er i tillegg til fengselsstraffen fradømt retten til førerkortet i fire år, samt at han må betale betale foreldrene til avdøde 125.000 kroner hver i oppreisningserstatning.