Jørn overtok i 2004 drifta på gården Lundberg, som ligger like utenfor utenfor Sørreisa sentrum. Han har siden da hatt et eneste mål, nemlig at melka skulle holde en kvalitet som holdt til å bli kalt elitemelk. Noe han har klart alle disse årene, og nå får han en anerkjennesle fra Tine om noen uker.

– Det sa jeg til meg selv allerede da jeg startet opp, at det skulle jeg klare, sier Jørn, og legger til at dette er en kvalitetbetegnelse på melka som ikke kommer uten hardt arbeid og nøye kvalitetskontroll på både dyr og utstyr i fjøset.

Ikke en eneste glipp

Hver dag måler Tine kvaliteten på melka fra norske melkeprodusenter. Den beste melka kategoriseres som «elitemelk». Bønder som klarer å levere elitemelk hver eneste dag i 15 år, hedres med Sølvtina, og i år er det tilsammen 88 melkebønder som får denne utmerkelsen. En kvalitetsbetegnelse som gir bøndene 30 øre ekstra for hver liter elitemelk som leveres.

Jørn forteller at det er mange ting som må være på stell for at Tine skal opprettholde betegnelsen elitemelk på melka han leverer.

– Det stilles store krav til renslighet i hele prosessen, for eksempel må jurene til kyrne være rene, man må passe på at melkeanlegget til enhver tid er helt tipp topp, og man må hele tiden passe på så dyrene ikke får noen form for betennelse.

Melka analyseres ofte

Produsentrådgiver Geir Harry Nilsen sier til Folkebladet at melka bøndene leverer blir analysert flere ganger i måneden.

– Momenter som kvaliteten baseres på er bakterier, celletall, antibiotikainnhold, frysepunkt og frie fettsyrer. Og selvfølgelig er kravet til godt fjøsstell med her.

Nilsen sier at det er imponerende at bønder som Jørn Lundberg står på og sørger for en slik høy kvalitet på den innleverte melka.

– For meg er det ikke den ekstra prisen på melka, men faktisk stoltheten over å kunne levere elitemelk som er avgjørende, sier Jørn Lundberg.

godt stell nødvendig: Godt stell av dyrene og stadig sjekk av utstyret i fjøset er nødvendig for at elitemelk-kvaliteten skal opprettholdes.