Det er blant funnene avdekket i tannhelseundersøkelsen Tromstannen. I alt ble 3.000 innbyggere fra hele fylket innkalt til sjekk, undersøkelsen hadde en oppmøteprosent på 68,6.

50 prosent av de undersøkte hadde perdiontitt – kronisk betennelse i tannkjøttet.

– Null hull betyr ikke nødvendigvis at du er frisk. Betennelse i tannkjøttet påvirker ikke bare munnhulen, men også resten av helsen din. Man ser blant annet sammenheng med diabetes og hjerte- og karsykdommer, kommenterer stipendiat Gro Eirin Holde ved Universitetet i Tromsø.

Dersom man ikke får behandling kan en slik betennelse i ytterste konsekvens føre til at tenner løsner.

– 10 prosent hadde en alvorlig form for betennelse. Det er vanskelig å merke at man har det før det er sent, men det er viktig å avdekke dette tidlig, forteller forskningsleder Nils Oscarson.

Eldre mister tennene

Sjansen for betennelse øker med alderen og kan påvirkes av livsstilen. Blant de over 65 år hadde 80 prosent perdiontitt, mens blant røykere hadde 70 prosent en slik betennelse.

Uten visdomstenner har en gjennomsnittlig innbygger i Troms 24,9 tenner (28 er normalen dersom man ikke har mistet tenner). Blant dem over 65 år har 40 prosent færre en 20 tenner, og 10 prosent er helt tannløse.

Mye hull blant unge

Ifølge resultatene er det nok flere enn Jens som bør gjøre som moren sin sier: Børste tennene og ta en tur til tannlegen.

23 prosent besøker kun tannlegen ved alvorlige problemer og 28 prosent av de spurte børster tennene én gang per dag eller sjeldnere.

– Det er urovekkende mange unge voksne mellom 20 og 34 år som går rundt med karies. Her har rundt halvparten ubehandlede hull i tennene, forteller Oscarson.

– De som drakk brus, og ikke børstet tennene to ganger per dag har flere hull, slår forsker Birgitta Jönsson fast.

Grunnlag

Undersøkelsen ble gjennomført med deltakere fra 20 til 70 år ved tannklinikker i Tromsø, Harstad, Målselv Finnsnes og Storslett. Målet er å øke kunnskapen om tann- og munnhelse i Troms.

– Resultatene fra undersøkelsen vil danne grunnlag for dimensjoneringen av tannhelsetjenesten i Troms fremover. Materialet vil også bli essensielt for mange unge forskere som kan bruke det i sine doktorgrader, sier fylkestannsjef Nils Marstader.