Det sier Maria Holmen (16) fra Rossfjord og Asgeir Flaat Larsen (17) fra Finnsnes.

– Jeg har alltid lurt på hvordan det var her inne og hva de faktisk gjør her, fortsetter Flaat Larsen entusiastisk.

Se innslag fra elevenes besøk ved smelteverket på Folkebladet-TV i bunnen av denne saken

Sammen med over 80 medelever fra 1. klassetrinn på Senja videregående skole fikk de onsdag komme inn på smelteverket i Finnfjord for å se læreboka i naturfag i praksis. Fagdagen er et samarbeid mellom Senja vgs, Finnfjord AS og Universitetet i Tromsø (UiT).

– Fascinert

Etter et kort foredrag i kantina ble elevene delt i grupper, hvor de fikk omvisning på blant annet metallproduksjon, energigjenvinning og algeprosjektet samt faglig fordypning innenfor ett av emnene. Elevene fulgte oppmerksomt med på det de ble fortalt under omvisningen.

– Det var veldig interessant. Jeg syns det var mest fascinerende å se hvor stort det faktisk er her, og alt de lager her, sier Holmen etter omvisningen.

Både Holmen og Flaat Larsen er enige om at en slik fagdag både er interessant og nyttig for dem som elever.

– Jeg synes det er viktig å ha en slik omvisning for at vi skal kunne lære om produksjon, og det er jo arbeidsplasser for framtiden dette. I tillegg skal vi jo etterpå lage en poster som jeg tror blir spennende å jobbe med, sier Holmen.

– Har omvisningen gitt mersmak for å arbeide i bransjen?

– Ja, det har det faktisk, sier Flaat Larsen, og får samtykkende nikk fra Holmen.

– Jeg vurderer å bli ingeniør eller sivilingeniør, så dette har absolutt gitt mersmak.

Fra læreplanen

Naturfaglærer Roar Jørgensen ved Senja vgs sier alt elevene fikk oppleve onsdag også er en del av læreplanen i naturfag.

– Alt det de ser på i dag er ting som er i læreplanen i naturfag. Det er jo artig å få se det i det virkelige liv, den produksjonen som blir gjort, istedenfor å bare se det i reagensglass, sier Jørgensen.

Elevene skal i ettertid lage en digital poster som de skal sende til Finnfjord AS eller UiT, hvor de beste så blir premiert.

Det er andre året at en slik fagdag blir arrangert på Finnfjord AS. Jørgensen sier at det i framtiden også er mulig at Newton-rommet i Kunnskapsparken også skal innlemmes i samarbeidet.

Elevene fikk omvisning på blant annet metallproduksjonen. Foto: Susanne Noreng
Elevene fulgte interessert med på det som ble fortalt under omvisningen. Foto: Susanne Noreng
Ørjan Berntsen, prosessjef for metallproduksjon ved Finnfjord AS, viste elevene rundt. Foto: Susanne Noreng