De to møtes på et hotell i november 2011. Kun to dager tidligere har TK-ledelsen slått full alarm: Et milliardbeløp i regnskapet til det svenske datterselskapet Kraft & Kultur – som Benulic har ledet i 10 år – er ikke gjort rede for.

Blackout

Selv husker ikke Benulic mye av de siste 48 timene. I boken «Inte mitt krig», som utgis i Sverige kommende fredag, beskriver Benulic hvordan det føles ut som om det bare har gått to minutter siden nyheten sprakk.

«Boris forteller med lav, nesten rolig stemme at han vurderer å ta livet sitt. Han forteller det stille og uanfektet, som man gjør når man er trøtt og bare sier ting slik de er», skriver Benulic, som omtaler seg selv i tredjeperson i boken.

Trøstende ord

Det Benulic har tenkt mest på er hvordan han skal gjøre det, han er redd familien ikke skal få noen forsikringspenger. Han erkjenner seg ikke skyldig i noe, men han uttrykker at han er ubegripelig trøtt.

«Men Boris, vær ikke bekymret for Lina og barna. Vi tar vare på dem. Vi kjenner jo hverandre. Vi har jo omgåttes. Din kone og min kone. Våre barn. Vi er som en stor familie», skal Straumsnes trøstende ha sagt, ifølge boken til Benulic.

– Oppmuntring

«Det er først dagen etter Boris innser at de vanlige ordene om at hans familie vil bli tatt vare på, egentlig mest av alt minner om et forsøk på å oppmuntre ham til å ta livet av seg», skriver Benulic senere.

– Jeg mener absolutt ikke at han oppfordret meg til det. Men etterpå var jeg forundret av at han ikke sa klart ifra at «dette må du ikke gjøre». Jeg ble sjokkert av likegyldigheten, presiserer Benulic overfor iTromsø.

Presset situasjon

Kjell Ole Straumsnes husker møtet med den tidligere Kraft & Kultur-direktøren på hotellet.

– Jeg oppfattet det som en ekstremt presset situasjon, for alle parter, sier Straumsnes til iTromsø.

Han forteller at det var Benulic som hadde bedt om møtet.

– Jeg kan ikke huske at familien ble brakt inn i samtalen, jeg kan heller ikke huske at han har antydet at han var suicidal, presiserer Straumsnes.

– Hva skjedde under møtet?

– Det vil jeg helst ikke uttale meg om. Jeg har valgt en linje om å holde stilt om saken av respekt for alle parter, også Boris Benulic, svarer Straumsnes.

Hevder han er uskyldig

Benulic har gjennom hele prosessen hevdet at han er uskyldig. I underkant av fire år etter at regnskapsjukset ble oppdaget, ble han i 2015 dømt av Södertörns tingsrett til tre og et halvt års fengsel. Dommen ble i 2017 opprettholdt av Svea Hovrätt. I januar i år anket Benulic saken til Högsta domstolen – tilsvarende Høyesterett i Norge.

– Jeg befinner meg i et limbo. Noen ganger har jeg tenkt at det ville vært mer rasjonelt, selv om jeg er uskyldig, å bare låse meg inne – ta fengselsstraffen – og så bli ferdig med saken, forteller han til iTromsø.

Benulic hevder at risikoprosjekter bevisst ble plassert i Kraft & Kulturs porteføljer, og at han endte opp som syndebukk.

– Aktor kunne ikke føre bevis for at jeg har påført tap i Kraft & Kultur. Jeg er ikke dømt for å påføre selskapet tap, men for å ha bevisst manipulert i all offentlighet. Hvorfor skulle jeg være så dum, spør han.

– Har du et ansvar for det som skjedde i Kraft & Kultur?

– Ja, absolutt. Det var det som bidro sterkt til min innledende depresjon. Selv om jeg ikke har begått noe lovbrudd, burde jeg vært mer varsom på de kreftene som var i bevegelse – og det som skjedde. Jeg ble tatt på sengen, sier Benulic.

Nytt forlag

Foruten Benulics versjon av TK-skandalen og opprettelsen av Kraft & Kultur, forsøker boken å beskrive hvordan venstresiden og miljøbevegelsen har utviklet seg i Sverige de siste 50 årene. Benulic omtaler også om hvordan han mener innvandringen til Sverige fungerte før, og hvorfor forfatteren mener den ikke fungerer nå.

«Inte mitt krig» lanseres på det nye forlaget Cultura Aetatis – et selskap Boris Benulic selv er delaktig i.

iTromsø har uten hell forsøkt å få en kommentar fra daværende konserndirektør Oddbjørn Schei og nåværende konserndirektør Semming Semmingsen om boken. Sistnevnte kom inn i selskapet etter Kraft og Kultur-skandalen og bidro til å rydde opp.

For ordens skyld: iTromsø har oversatt sitatene hentet fra boken fra svensk til norsk.

Etter skandalen i Kraft & Kultur er store deler av både ledelsen og styret i Troms Kraft byttet ut. Det er brukt betydelige ressurser for å granske saken. Foto: Ronald Johansen
Boken «Inte mitt krig» slippes i Sverige fredag hos forlaget Cultura Aetatis, et forlag der Boris Benulic selv er involvert. Foto: Cultura Aetatis