I helga sto det igjen knappe 3.000 tonn av den norske andelen på 120.000 tonn av totalkvota. Det betyr at det har tatt vel en måned for de 124 båtene som har vært påmeldt, å fiske opp kvota. Første fangst ble innmeldt 15. februar.

Salgskonsulent Åge Røttingen forteller at det har vært fin flyt i fisket og i avsetning.

- Det har vært rikelig med lodde å se, og det har vært et fantastisk godt fiske. Helt fram til helga var det heller ingen ting å si på været. Avsetningen har gått knirkefritt uten ventetid av noe slag, sier Røttingen.

Fisket har foregått fra Malangsgrunnen i vest og videre nordøstover. Hovedtyngden av fangstaktiviteten har foregått på felt vest av Nordkapp.

Nå på tampen er det rognpressing som foregår.

- Kjærkomment

Årets loddefiske er det første på tre år. I 2015 var kvota på vel 73.000 tonn, før det ble stopp. Vi må helt tilbake til 2013 for å finne ei like stor kvote som i år.

- At fisket er i gang igjen er kjærkomment for både sjø og land. Den eneste skuffelsen er at lodda har vært lita på størrelsen — rundt 50 stykk per kilo mens det ønskelige er 40 stk/kilo for å oppnå optimal pris, sier Røttingen.

- Skår i gleden

Størrelsen er et skår i gleden for daglig leder Henning Grande ved Nergård Sild i Senjahopen, som er blant bedriftene som har holdt hjulene i gang med loddekjøp. Her har 25 ansatte vært i full sving med sortering, pakking og innfrysing.

- Det har vært veldig godt fiske og god tilgang på råstoff. Men det har ikke vært rette størrelsen, og det har gjort at vi ikke har truffet det beste markedet for varene, sier Grande.

- Hvordan vil du oppsummere sesongen?

– Som grei nok. Det positive er at vi år har fått utnyttet denne pelagiske ressursen. Med det har vi fått forlenget sesongen her ved fabrikken helt til påske, og det betyr mye for dem som jobber her, sier Henning Grande.

Grande opplyser at det nå blir en pause ved anlegget fram til makrellfisket starter til sommeren.