Hvert år gjennomføres Kommunal Rapport sin omfattende måling av samtlige kommuner i Norge, Kommunebarometeret. Ennå er det en stund til 4. april når årets barometer presenteres, men allerede har fagavisa offentliggjort det av undersøkelsen som går på økonomi, nemlig økonomibarometeret.

I denne målinga, som i all hovedsak er basert på Statistisk Sentralbyrås Kostra-database, utmerker Torsken kommune seg. Kommunen er nemlig rangert på en 97. plass, noe som utgjør et hopp på intet mindre enn 230 plasser sammenlignet med året før.

«Kommunen har et godt driftsresultat. På tre år har netto finansutgifter før avdrag blitt mer enn halvert når vi måler mot de løpende inntektene. Netto renteeksponert gjeld framstår også som svært lav. Kommunen har nesten fjernet hele det oppsamlete underskuddet», oppsummerer Kommunal Rapport om Torsken.

– Veldig gøy

Ordfører Fred Ove Flakstad bekrefter at Kommunal Rapports analyse av Torsken stemmer, og medgir at han synes det formidable «hoppet» på Økonomibarometeret er veldig gøy.

– Dere i media har ringt mange ganger når vi har havnet nesten sist på slike målinger, så da kan dere jo bare tenke hvordan vi synes det er når vi hopper såpass høyt opp på lista. Dette er selvfølgelig svært positivt for oss, smiler Flakstad, som ikke legger skjul på at det har vært tider der de i kommunen har sett i bakken og spent i grusen når pilene virkelig pekte nedover.

At pilene nå virkelig begynner å peke oppover igjen skyldes ifølge ordføreren målrettet og nitid arbeid både fra administrativt og politisk hold. Flakstad viser også til næringsaktiviteten i kommunen, samt at folketallet er på en oppsving.

Fortsatt på Robek

– Er det ikke kjipt nå når det går så bra at Torsken om få år er historie?

– Jeg har tidligere uttalt at det er litt bittersmak med sammenslåing når det etter mange år med store utfordringer går så godt i Torsken, spesielt med det økonomiske. Samtidig er det veldig godt at det vi levererer fra oss inn i den nye kommunen er veldig bra. Jeg håper at mange merker seg dette med at Torsken kommune har en lav lånegjeld. Dette er noe jeg har prøvd å fortelle om i mange år, for mange har tilsynelatende et inntrykk at gjelda vår er så veldig høy, sier Flakstad.

Torsken kommune er fortsatt på Robek og betaler fortsatt ned på gamle akkumulerte underskudd. Det er imidlertid ikke lenge igjen til alt gammelt underskudd er en saga blott.

– Vi har en nedbetalingsplan utarbeidet med fylkesmannen. I 2017 betalte vi inn 3,4 millioner kroner i henhold til nedbetalingsplanen, og vi skal betale ned det samme beløpet i 2018. Etter planen skjer siste nedbetaling i 2020, forteller Flakstad.