Filmen er et samarbeidsprosjekt mellom alle åtte kommuner i Midt-Troms i Byregionprogrammet.

Tas i bruk over hele landet

– Vi forelsket oss i denne herlige filmen dere har produsert for kommunene og som ligger på You Tube, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Rysstad i Mediebedriftenes Landsforening.

Mediebedriftenes Landsforening vil svært gjerne bruke filmen i opplæringsøyemed for hele landet. Elevene i 3. klasse ved Elvetun skole i Dyrøy jubler over nyheten. De tenker at det er stor stas at andre elever i Norge vil lære av arbeidet de har gjort. Elevene smiler fra øre til øre og viser tydelig stolthet. For vel et år siden jobbet tredje klasse med en serie videoer. I alt laget klassen 6 små videoer; Hva er Midt-Troms? Hva er en kommune? Kan du navnet på noen kommuner? Hva gjør en ordfører? Hva gjør en rådmann?

Velkommen til Midt-Troms

Arbeidet munnet ut i en solid presentasjon av regionen, «Velkommen til Midt-Troms». Det er dette arbeidet Mediebedriftenes Landsforening vil bruke i opplæringsøyemed for hele landet. De ser på arbeidet klassen gjorde i fjor som gode eksempler på medvirkning og demokratiutvikling. Kanskje blir det både lærerveiledninger og oppgaver til videomaterialet. Klassen ved Elvetun skole har valgt Tora Forså og Mariell Lorentsen som tillitsvalgte dette skoleåret. Som gode representanter for klassen svarer de mer enn gjerne på spørsmål.

– Det er jo bra om andre liker det vi har gjort, sier Mariell.

Tora nikker og er enig i utsagnet.

Dette er den første videoen de har vært med å lage som er lagt på you tube.

– Hva har dere lært av å jobbe med alle kommunene i Midt-Troms?

De tenker seg om, det er jo tross alt et helt år siden klassen utførte denne viktige jobben.

– Å jobbe som reporter, svarer Tora.

– Jeg har lært mye, både hvilke kommune som er størst og minst, sier Mariell.

De tillitsvalgte blir fort varm i trøya og synliggjør mye kunnskap om Midt-Troms. De forteller om flere kommunevåpen, hva en ordfører og rådmann gjør – eller burde gjøre, og de har viktige refleksjoner om framtida.

På spørsmålet om de kunne tenke seg å jobbe med media som voksne, nikker de forsiktig begge to.

– Ja, vi har jo litt trening, sier begge to.

Gjør seg bemerket

Byregionprogrammet har utviklet flere verktøy, blant annet mange videoer. Til det første felles kommunestyremøtet i Midt-Troms i februar 2017, jobbet 2. klasse ved Elvetun skole med å lage flere små videoer. Dette skjedde i et samarbeid med ledelsen i Byregionprogrammet.

– Målet er å bygge kunnskap og identitet til vår region, i tillegg til at vi ønsker at unge har medvirkning, sier prosjektleder for Byregionprogrammet, Ragnvald Storvoll. Flere små filmer ble brukt på felles kommunestyremøte. Folkebladet har også lagt ut disse, dette er hovedfilmen.

– Å få en slik henvendelse er stas, sier ordfører og medlem i styringsgruppa til Byregionprogrammet, Marit Alvig Espenes (Ap).

– Elevene ved Elvetun skole har ikke bare lært mye selv om Midt-Troms og om lokaldemokrati, men bidratt til at vi alle er blitt bevisste på å bygge felles identitet i regionen. Sånn sett har vi lært noe veldig viktig av disse barna, sier hun.

Pedagogisk med glimt i øye

Mediebedriftenes Landsforening lager undervisningsressurser til skolene i Norge på vegne av mediebransjen: medielabben.no.

– I skoleverket er vi kanskje mest kjent under betegnelsen «Avis i skolen», forteller rådgiver Rysstad.

Nettressursen Medielabben består av nærmere 100 videoer med fagtekster og oppgaver og lærerveiledninger. Så langt har Medielabben først og fremst utviklet undervisningsopplegg for ungdomstrinnet og videregående.

– For tiden bygger vi opp et nytt menypunkt: Demokrati og medborgerskap, og her vil vi tilrettelegge for elever på barneskolen. Det er alltid inspirerende for barn å kunne lære av andre barn. Det er her vi oppdaget arbeidet i Midt-Troms. Filmen er lagt opp pedagogisk og med glimt i øyet. Denne vil vi svært gjerne bruke som en undervisningsressurs, sier rådgiver Veslemøy Rysstad.

Tillitsvalgte i 3 klasse, Tora Forså (til venstre) og Mariell Lorentsen har vært med å lage filmen Mediebedriftenes Landsforening falt for. I bakgrunnen er resten av klassen. Foto: Ragnvald Storvoll
– Å få en slik henvendelse er stas, sier ordfører og medlem i styringsgruppa til Byregionprogrammet, Marit Alvig Espenes. Foto: Ragmvald Storvoll