Folkebladet ville høre hva Per Inge Søreng i Lenvik KrF mente om tirsdagens utspill fra Listhaug etter at KrF ikke hadde tillit til henne. Hun hevdet blant annet at KrF var uten ryggrad og at alternativet med Jonas Gahr Støre (Ap) ville være en katastrofe for Norge.

Avviser at de er uten ryggrad

– Jeg hørte hva hun sa og synes ikke det er en god og riktig kommentar om KrF sitt engasjement. KrF har alltid vært et parti som prøver å ivareta svake grupper og innvandrere som måtte forlate sitt hjemland for å søke tilflukt hos oss. En viktig del av denne debatten rundt Listhaug dreier seg jo om innvandring. KrF sier ikke at landet skal være åpent for all verdens innvandring. Vi er opptatt av å ivareta de som trenger beskyttelse. Det har vært vår linje hele veien. Men det betyr ikke at vi ikke har ryggrad, sier Søreng.

– Mye er veldig grovt

– Hva tenker du om Listhaugs angrep på andre politikere, som på Støre?

– Dette er jo en del av den retorikken Listhaug står for. For å si det sånn, det var ikke mye selverkjennelse hun kom med i dag. Men dessverre ser det ut som at denne måten å debattere fenger mange. Det synes jeg er skremmende. Jeg ser jo i kommentarfeltene at Listhaug blir heia fram. Mye av det som kommer fram er veldig grovt. Jeg så at Støre nå har fått beskyttelse på grunn av drapstrusler. Jeg er enig med dem som i dag har sagt at sånn kan vi ikke ha det i Norge, sier Søreng.

– Vi er ikke ferdig med dette. Vi begynner å nærme oss tilstander vi ser i andre land, at høyrepopulismen bygger seg opp. Vi ser at frontene skjerpes. Det er ikke bra, sier Søreng.

– Hva slags tanker har du om hva som kan endre på dette?

– Det er nok ikke så mye annet å gjøre enn å prøve å snakke sammen og ha en god dialog. Og vi må prøve å løfte debatten til et annet nivå. Å skjelle hverandre ut er uansett en dårlig løsning, svarer Søreng.

– En grei løsning

– Det er tydelig at Listhaug og Frp sin politikk kolliderer kraftig med KrF sin politikk og har gjort det over lang tid. Jeg mener den løsningen vi har fått i dag, at Listhaug trekker seg er en grei løsning. Og mitt håp er at den offentlige debatten fremover kan roe seg ned og at en kan respektere hverandre slik at vi kan få et saklig ordskifte også om innvandring, sier han.

Glad KrF satt ned foten

– Men det var vel ikke det Listhaug la opp til under pressekonferansen i dag?

– Nei, hun la dessverre ikke opp til det. Slik hun snakka er jeg helt enig med dem på Stortinget som sa at det hun sa sist torsdag var lite verdt. Jeg er glad for at KrF har satt ned foten og sagt at Listhaug må gå av som justisminister. Nok er nok, sier Søreng.

Kan komme styrka ut

– Som Knut Arild Hareide sa i dag er det ikke bare innlegget på face book som er årsaken, det er mange saker. Ikke minst kirkeasylantsaka håndterte Listhaug på en veldig dårlig måte når hun tillot politiet å hente ut familien. Hun brøt en avtale om at disse menneskene skulle få bli når dem søkte tilflukt i kirkeasyl, sier han.

– Er du redd for at Frp kan komme styrka ut av denne saken i forhold til oppslutning?

– Når man har fulgt med på sosiale medier den siste tiden kan det tyde på det. Og når vi hørere Listhaugs pressekonferanse i dag er jeg redd for at hun kommer til å stå på videre, sier han.

Handler om politikk

– Hun føler seg nok mer fri til å tale sin sak på Stortinget fremover. Så hennes stemme vil ikke bli borte, sier Søreng.

– Hva tenker du om hennes utsagn at Støre ikke er egnet som statsminister?

– Dette handler om politikk. Og det var vel en god anledning for Listhaug å si at Støre ikke er egnet som statsminister. Men det er jeg ikke enig i. Støre er en dyktig fyr. Men dette handler ikke om Støre det handler om hva slags politikk Norge skal ha fremover, sier han.