[Rett på sak]

– Hvordan er konkurransen med Amfi, Tommy Kvistad?

- Vi er i et helt annet marked. Vi har store enheter, så vi er egentlig ikke i konkurranse med Amfi. Vi kompletterer hverandre. Vi samarbeider, noe som er viktig på Finnsnes.

– Men dere hadde småbutikker som leietakere før?

– Ja, det stemmer at vi hadde småbutikker før, men i dagens marked hadde vi ingen muligheter til å konkurrere. Amfi overtok der vi slutta. De har en helt annen kapasitet enn en lokal driver som oss og de har en del sentrale avtaler. Utleieverdenen har endra seg.

– Hvordan?

– Før hadde vi lokale kjøpmenn, så fikk vi regionale og nå nasjonale. Og da er det at store aktører som Amfi har et større apparat for å nå de leietakerne.

– Dere driver og bygger om for Bohus?

– Nå bygger vi om hele 2. etasje for Bohus. Det er snakk om cirka 2000 kvadratmeter. En møbelforretning som Bohus trenger store arealer for å få presentert varene sine.

– De er i Sumabygget i dag?

– Ja, og det er også et bygg som vi eier og driver. Vi kjøpte det i 2007. Det var halvt nedbrent da, så det har vi totalrenovert. Der er det restaurant i kjelleretasjen, butikk i første etasje og kontorer og undervisningslokaler i andre etasje. Tanken var å gjøre om andre etasje fra et øl loft til et kunnskapsloft!

– Sumabygget var vel egentlig bygget til en kolonialbutikk?

– Suma står for supermarked og det var et av de første supermarkedene i Nord-Norge. Det var noe helt nytt den gangen at kundene kunne plukke varene fra hyllene selv og ikke få dem av en kjøpmann bak en disk. De startet opp i 1964.

– Dere får rulletrappa tilbake i Kvistad senteret?

– Det skal nå hete Kvistad varehus og vi får ikke den gamle trappa tilbake, men ei helt ny!

–Men i sin tid var det på Kvistad senteret man kunne stå i Finnsnes første rulletrapp?

– Det stemmer. Min far kjøpte ei brukt rulletrapp i Oslo og installerte den i det gamle varehuset. Det var en stor sensasjon og ikke minst en attraksjon den gangen. Tenk, ei rulletrapp på Finnsnes! Det var bare Tempo i Tromsø som hadde noe slikt den gangen, tror jeg.

–Når ble det første varehuset deres bygd?

– Det ble bygd i 1967. Da var det jernvare, elektrobutikk, bokhandel, fotograf og bilforretning i første etasje. I andre var rørgrossist K. Lund.

– Når bygde dere om igjen?

– Det var i 1994. Da renoverte vi hele bygget og bygde på 2500 kvadratmeter. Da ble det flere leietakere. Da fikk vi Rema 1000, Narvesen, og Sandbakk blomster i første etasje. I andre var det Elkjøp, Bell’s bokhandel, Cubus, Benetton, Abas og Kremtoppen kafe. Dette var i en brytningstid, hvor det etter hvert ble kjede på kjede.

– Og så kom Amfi og forandra hele bildet?

– De kom i 2006 og da forandra markedet seg igjen. Og det måtte vi tilpasse oss.

– Har det vært tungt?

– I alle fall har det vært arbeidsomt. Men det er ikke å legge skjul på at det har vært problematisk til tider. Men av de på Finnsnes som har klart seg dårlig etter Amfi kom, er vi en av de som har klart seg best.

–Har dere merket noen konkurranse fra Refa?

– Refa er et flott senter og det viser at det går an å gjenbruke bygningsmasse. De har gjort mye der borte.

–Men der er det en stor elektrobutikk og en stor møbelbutikk og nå får dere det samme i sentrum?

– Vi er jo en konkurrent til dem, men man trenger konkurranse og en by som Finnsnes trenger også et godt utvalg.

– Dere var de første som kunne tilby kunder gratis parkering?

– Ja, etter det nye parkeringsregimet kom, kunne vi tilby kundene i Kvistad senter gratis parkering. Til å begynne med hadde vi ingen begrensning, men siden folk begynte å heldags parkere, måtte vi innskrenke tiden til en time.

–Og så har de andre fulgt etter?

– Det har de, bortsett fra Amfi. Vi har vært rimelig innovative.

– Skulle ikke dere bygge om Suma bygget, Hov bygget og Kvistad senter til et bygg?

– I 2014 hadde vi store planer om det og da også med leiligheter på taket. Men det lot seg ikke gjennomføre den gangen, men vi har ikke på noen måte gitt opp planen. Men foreløpig må vi ha litt is i magen.

– Er dere flere firma?

– Ja, det er vi. Vi er et eiendomsselskap, og så har vi en butikk, Powerbutikken og så har vi et installasjonsfirma.

– Hvor holder de til?

– De to første holder til i Kvistad senter og installasjonsfirmaet holder til i Hamna. I tillegg har det avdelinger i Tromsø og Hammerfest.

– Og hvilket firma driver du?

– Jeg driver eiendomsfirmaet og butikken, min bror Jon driver installasjonsfirmaet, skal du ta det helt formelt. Men egentlig driver vi alle firmaene sammen.

– Planer for framtiden?

– Vi ønsker å utvikle det vi holder på med, men har ingen spesielle planer for øyeblikket. Men vi er jo inne i markedet og skulle noe endre seg, så kan også vi gjøre det.

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst på Finnsnes. Etter grunnskolen ble det handelsskole på Nordborg. Så var det militære og etter det har jeg jobba i firmaet vårt og jeg drev elektrobutikken i mange år. Min bror og jeg overtok firmaet fra faderen i 1987.

– Hobbyer?

– Pusse opp gamle hus