«Hæspetreet» er det nye tilskuddet på kjøpesenteret Amfi Finnsnes. Driver av butikken håper at navnevalget faller i smak hos kundene.

– Navnet på butikken var noe som bare datt inn. Jeg hadde ikke lyst til å ha noe så kjedelig som bare garnbutikken, men et sterkt nord-norsk ord. Jeg har ikke noe problem med å bli kalt hæspetre, ler driver Maria Bentsen.

Navnet

Da navnet kom til ble det luftet innad i familien for å høre om det falt i god jord.

– Kvinnene i familien tente på alle plugger og likte det godt, mens mannfolka var litt mer skeptisk, men vi landet nå på det. De unge vet kanskje ikke betydningen av ordet hæspetre og hva det egentlig betyr, så det kan jo bli noen som sperrer opp øynene, smiler Bentsen.

For ordens skyld er hespetre et redskap som brukes til å lage en hespel - en garnbunt, eller et nøste av tråd som er spunnet på en hjulrokk eller håndtein. Ordet brukes også som en nedsettende betegnelse på en kranglevoren kvinne.

Drøm

Drømmen om en egen garnbutikk har lenge vært i tankene til Bentsen.

– Jeg har alltid gjort håndarbeid og selv om jeg ikke er den største strikkeren, er jeg veldig glad i garn. Denne butikken er en tanke jeg har hatt i tankene i mange år og en drøm som har modnet etterhvert, forteller hun.

Garnbutikken skulle etter planen åpne 15. mars, men grunnet uforutsette hendelser må de utsette åpningen i to uker.

– Blant annet mangler vi noen varer. Jeg ønsker ikke å åpne med tomme hyller, så da må vi bare vente. Jeg er mer enn klar til å åpne og underveis når vi har jobbet i lokalene har folk stoppet opp for å titte inn og ta en prat, så vi har fått flere positive tilbakemeldinger på butikken, smiler Bentsen.

Etterspørsel

Videre sier hun at det viser seg å ha vært en etterspørsel på en slik håndarbeidsbutikk på senteret.

– Når vi først gikk til senterledelsen med tanken om en garnbutikk, ble dette tatt godt i mot med en gang. Vi forstod det slik at en slik butikk faktisk hadde vært etterspurt på Amfi. Vi har hatt et godt samarbeid med Amfi og har siden i sommer planlagt dette sammen med senterlederen. Det er med stor takk til Stig og ledelsen at vi kan realisere butikken, sier Bentsen som sammen med hennes mann Knut, styrelederen i butikken, kontaktet senteret i fjor da de ønsket å endre på konseptet «Den lille gavebutikken» de drev i andre etasje i bygget.

Energitilskudd

Butikken vil i all hovedsak inneholde garn og garnutstyr, men også en nødvendighet for mange når de sitter å strikker.

– Vi vil også ha litt energisk påfyll i form av både kaffe, te og litt snop. Det er ikke det store utvalget, men vil være et greit energitilskudd for de som trenger det. Så er det jo viktig å si at vi bare har et lite utvalg i butikken. Vi vil jo også ha mulighet til å ta inn mer garn, men jeg er fornøyd med basen vi nå har fått oss, sier Bentsen.

Hun har tro på at butikken vil bli besøkt, og samtykker i at strikking er veldig populært i Midt-Troms.

– Det er noe de fleste har et forhold til og jeg både ser og hører at det er veldig populært her, sier Bentsen.

Nå er hun mer enn klar for åpningen.

– Jeg gleder meg til åpning og er spent om det kommer folk. Vi har jo jobbet med butikken i lang tid, så nå er jeg klar til å komme i gang, smiler Bentsen

LOKALE: Det er i Vitas gamle lokaler i første etasje, at Hæspetreet garnbutikk skal åpne på Amfi Finnsnes. Foto: Carina Hansen