Det sier kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Lenvik, Kay Erling Ludvigsen.

Fredag sendte han en e-post til ordfører i Lenvik, Geir Inge Sivertsen, hvor han ber ordfører om å invitere Fylkesmannen i Troms til kommunestyret i Lenvik. Dette for å skolere kommunestyret i reglene rundt habilitet/inhabilitet. Han mener kommunestyret i Lenvik har store problemer med tolkningen av regelverket om habilitet/inhabilitet, og sier at kunnskapen her virker å være mangelfull.

– Vi trenger skolering, for slik det er nå så handler det mer om man er i politisk posisjon eller opposisjon når man stemmer i habilitetsspørsmål i kommunestyret. Det forteller meg at vi har et stort problem i forhold til å tolke regelverket, sier Ludvigsen.

– Kommunestyret i Lenvik har har gitt en beskjed til rådmannen om å ettergå administrasjonen i habilitetssakene, men vi snakker ikke om oss selv. Vi har like store problemer i det politiske liv med å forstå habilitetsreglene, fortsetter han.

Flere eksempler i siste møte

Det er spesielt etter det siste kommunestyremøtet 8. mars at han mener en skolering av kommunestyrerepresentantene er nødvending. Han nevner flere eksempler, blant annet da kommunestyret skulle stemme om ordfører Sivertsen var inhabil eller ikke i behandlingen av den betente anskaffelses-saken. Da var kommunestyret delt hvor 15 mente han var habil og 15 mente han var inhabil. Ved varaordførers dobbeltstemme ble det avgjort at Sivertsen var habil. Videre peker Ludvigsen på at ordfører selv også deltok i avstemming der det ble foreslått kritikk til ordfører, samt at i samme møte var en representant usikker på om han var inhabil i en sak fordi han hadde bosted ikke langt fra stedet som var tilnyttet en sak kommunestyret skulle behandle.

– Forvirringen er stor, sier Ludvigsen.

«Jeg opplever at Kommunestyret ikke har kontroll på disse typer habilitet-saker. Forvirringen og tolkningene spriker for mye. Om man da i tillegg tar med seg de omfattende habilitet-sakene som har vært oppe til debatt i Lenvik Kommune generelt, så mener jeg bestemt at vi trenger bedre skolering på dette feltet. Også politisk. Mitt forslag er derfor at vi inviterer Fylkesmannen i Troms for å gå spesifikt igjennom habilitet/inhabilitet i forbindelse med et kommunestyremøte så fort det lar seg gjøre», skriver Ludvigsen i e-posten til ordfører.

Vil vurdere

Ordfører Geir Inge Sivertsen sier til Folkebladet at kommunestyrets medlemmer tidligere har gjennomgått folkevalgtopplæring etter valget 2015 hvor også habilitetsreglene var et tema, men at det alltid er fornuftig med repetisjon av tidligere innlærte kunnskaper. Sivertsen sier videre at han nå vil vurdere om Fylkesmannen i Troms skal inviteres til å skolere kommunestyret.

– Dette må vurderes nærmere i forhold til omfanget av andre saker til behandling, sier Sivertsen.

PROBLEM: - Vi har et stort problem i forhold til å tolke regelverket, sier kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Lenvik, Kay Erling Ludvigsen.