– Det er absolutt grunn til å være oppmerksom og øke beredskapen nå, sier fagleder skred Jonas Hansen og korpsleder for Finnsnes og Omegn Røde Kors samt fagleder skrev Joachim Danielsen.

Krevende værforhold gjør at de frykter at det kan bli en travel tid framover. For å være best mulig forberedt trente de på skred på Andsfjellet i helga, sammen med politiet, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder. Øvelsen var del av Norske Redningshunders hovedkurs.

– Vi har alle god læringskurve av å øve, og spesielt når vi øver ilag med de andre etatene. Det er jo vi som møtes ute når det skjer noe og da er det greit å kunne øve ilag, sier Danielsen.

Med de krevende værforholdene som er nå øker Røde Kors beredskapen.

– Det er krevende forhold i fjellet nå. Det er meldt om mye snø framover i kombinasjon med vind. Da er det viktig å øke beredskapen, sier Danielsen.

Flytter inn på Røde Kors-huset

Neste uke går vi inn i påskeuka. Da flytter 7-8 personer fra Røde Kors inn på Røde Kors-huset på Finnsnes.

– Det er enklere å stasjonere seg på huset, hvor vi har alt av utstyr og hvor personellet kan være samlet. Vi bruker mindre tid i utrykningsfasen på det, enn om vi hadde vært hjemme, sier Danielsen.

For de bor nemlig på Røde Kors huset hele døgnet, igjennom hele påska.

– Vi går på vakt tirsdag eller onsdag i den stille uka og så er vi på vakt helt til påska er over, sier Danielsen.

– Det er veldig sosialt og det har blitt en slags tradisjon for mange av oss. Dette blir mitt syvende år hvor jeg tilbringer påska på Røde Kors huset, sier han.

Og når det ikke er uttrykning tilbringer de dagene med å besøke steder hvor folk ferdes i påsken.

– Vi reiser ut og ferdes der folk er for å vise at vi er her. Det virker som folk setter pris på at vi er tilstede, sier Danielsen og Hansen.

De sier det varierer veldig hvor mye utrykninger de har i påsken.

– Noen påsker har vi hatt svært lite, mens det andre påsker er mer å gjøre. I fjor hadde vi to utrykninger i tillegg til utrykningene til alpinbakken, sier Danielsen.

Klar til å rykke ut

De frykter årets påske kan bli travel.

– Det kan godt være at vi får en travel påske. Denne helga er det jo sendt ut OBS-varsel og meldt om 20-40 centimeter med snø i kombinasjon med vind. Så vi er forberedt på det. Vi har alt av utstyr i bilen nå, så skulle det være noe så er vi klar til å rykke ut, sier Hansen.

Han jobber også for NVE som skredvarsler og er ute i fjellet hver uke for å følge med værprognosene. Han sier at om det kommer 20-40 centimeter med nysnø nå i kombinajson med vind så bør man passe på.

– Det er absolutt grunn til å være oppmerksom og øke beredskapen nå, sier han.

Råd til folk som skal ferdes i påskefjellet

– Bruk nettsiden varsom.no, som NVE har utarbeidet. Dre kan du lese om skredfaren og få råd og tips om du skal ferdes i fjellet.

– Bruk fjellvettreglene.

– Følg med på værmeldingen.

– Og så er det viktig at man har riktig sikkerhetsutstyr, for det er kameratredning som ofte fører til at det går bra om det går skred. Vi ser også at folk er blitt flinkere til å ha med seg skredsøker, spade og sondestand nå.

– Det er krevende forhold i fjellet nå
SKRED: Et stort snøskred ble i helga utløst på Andsfjellet. Heldigvis var det bare en øvelse. Foto: Privat
HENTET UT: Etatene samarbeidet om å hente ut person fra skredet. Foto: Privat
TVERRFAGLIG: Her er alle som deltok på øvelsen i helga. Det var mannskaper både fra Røde Kors, Politi, Norsk Folkehjelp og Norske Redninshunder. Foto: Privat
SØK: Her leter de etter personer i skredet. Foto: Privat
SAMMEN: Fagleder skred fra Røde Kors Jonas Hansen sammen med politiet. Foto: Privat