Han trenger ikke fortelle oss at han er stolt over å være en ung fisker og at han trives med å jobbe om bord på et fiskefartøy.

Det lyser av han at han er både stolt og trives som trålfisker. Han jobber nå som mannskap med fagbrev som fisker om bord på tråleren ”Prestfjord ”. Han har lagt bak seg to år som lærling og har gått opp til fagbrev.

– Jeg har alltid vært interessert i å være på havet og fiske. Allerede som 13 åring var jeg med min far på fiske. Det var også da jeg bestemte meg for at at jeg skulle få meg en utdannelse som gjorde meg kvalifisert til en jobb om bord på en fiskebåt. Jeg gikk to år på videregående fiske og fangst og naturbruk. Etter de to årene var det viktig for meg å få lærlingplass og det fikk jeg på denne tråleren. Det er jeg veldig fornøyd med, sier 22 åringen og smiler fornøyd.

Spennende og variert yrke

Når vi møter han er han nettopp kommet i land sammen med resten av mannskapet på tråleren F/T ”Prestfjord” etter en tur på Tromsøflaket. Etter to og en halv uke i fiske, kom de i land med en fangst på nærmere 670 tonn som de leverte i Myre havn i Vesterålen. Det er fisk for store verdier som han har fått være med på å bringe i land.

– Fiskeryrket er veldig spennende . Vi vet aldri hvor mye fisk som er nota når vi får den inn på dekk. Som fisker har du heller ingen dag som er lik. Det er det som gjør dette yrket så spennende og variert. Dette er en moderne tråler som har et mannskap med mye kompetanse. Jeg har fått jobbe sammen med mange rutinerte trålfiskere som gjerne deler sine kunnskaper med oss unge som er om bord. Det gjør at jeg føler at jeg har lært mye både i løpet av min lærlingtid og etter at jeg fikk fagbrev som fisker. Han jobber både på dekk og i fabrikken.

Satser på å bli styrmann

22 åringen har merket seg at fiskeryrket er blitt mer populært blant de ung enn for bare få år siden. Det tror han kan skyldes nedgangen i oljenæringen og at det er det blitt vanskeligere å få seg jobb innen offshore. I tillegg er det blitt gode ordninger og bra inntekter når man jobber som fisker. De unge er mer stolt over å kunne fortelle at de jobber om bord på et fiskefartøy , mener Andreassen.

– Nå kan jeg vise til at jeg har fagbrev som fiske. Det er jeg stolt av . Jeg kommer etter det til å jobbe for å få mer erfaring som fisker. Han har en turnusordning der han er tur om bord og en tur fri. Han har både en far og onkler som har vært fiskere. Nå føler han at han fører familietradisjonen videre. Når han har fri og er i land ,bruker å være på havet og drive som sjarkfisker. Det han er sikker på er at i fremtiden kommer han til å livnære seg som yrkesfisker for det er på havet han trives best.

Tobias Andreassen(22) er en stolt ung fisker som jobber som dekksmann om bord på tråleren ”Prestfjord”. Han kaller seg selv en stolt ung fisker.