I en melding lagt ut på Torsken kommunes nettside fredag oppfordres folket i bygda Torsken til å minimere vannforbruket sitt. Årsaken er problemer med vanntilførselen.

Ronny Mikalsen i teknisk avdeling forklarer til Folkebladet at det er den lange peioden med barfrost som er årsaken til situasjonen.

– Vi jobber med det, sier han.

Ikke kritisk ennå

– Hvor stor er denne vannutfordringa?

– Det er ikke kritisk ennå, men vi tenker at det er bedre å være føre var og oppfordre folk til å begrense forbruket, sier Mikalsen.

Vannkilden til Torsken er Skipsfjordelva, som kommer fra tre mindre vann uten noe vesentlig magasin.

– Vi har et høydebasseng her i Torsken som vi fyller på om natten, men nå er tilsiget så lite at vi ser at vi ikke greier å toppe tanken som tidligere. Det er derfor vi har valgt å be folk begrense forbruket. I tillegg har vi vært ute og pratet med bedriftene i bygda, sier Mikalsen.

– Kan situasjonen bli kritisk?

– Så lenge vi begrenser bruken håper vi at vi ikke kommer til det punktet.

Ikke unik situasjon

Mikalsens inntrykk er at folk har forståelse for at det for øyeblikket er lite vann.

– Tror du oppfordringa om å begrense bruken blir fulgt?

– Jeg håper folk tenker seg om og ikke bruker vann de ikke trenger, og om noen frosttapper hardt om natten tenker jeg det kanskje er fint om man lar det være nå.

Dette er ikke første gangen at det er utfordringer med vanntilførselen til bygda Torsken.

– Dette er en situasjon vi har vært i før, blant annet i september i fjor som en følge av en lang og tørr høst. Da var vi også bekymret fordi det minket på vannet, men det minket ikke like mye den gang som nå, sier Mikalsen.

Ser på løsninger

Ordfører Fred Ove Flakstad i Torsken kommune sier at de ser på tiltak for å forbedre vannsituasjonen i Torsken.

– Vannreservoaret er for lite i utgangspunktet, så vi ser på om det er mulig å etablere en overførselsledning fra vannverket i Gryllefjord til Torsken. Vannkapasiteten i Gryllefjord er veldig god, sier Flakstad.

Han opplyser allerede har kontaktet konsulenter til å se nærmere på en slik løsning.

– Vi skal ha et nytt vannbehandlingsanlegg, og ser i den forbindelse på om arbeidet med å legge en overførselsledning kan tas med i den anledning. Ønsket er å få dette på plass så snart som mulig, sier Flakstad.