15. august i fjor stengte Bjørgatunnelen på fylkesveg 211 i Sørreisa for trafikanter. Tunnelen ble stengt på grunn av at det skulle gjøres sikkerhetsmessige oppgraderingsarbeider av tunnelen.

Mens arbeidet i tunnelen foregikk har trafikantene måtte bruke den alternative ruta på fylkesveg 84. Denne omkjøringa er sju kilometer lengre og har gitt lengre kjøretid mellom Brøstadbotn og Sørreisa.

I dag, fredag, klokken 11.00 åpner tunnelen igjen for trafikk.

Skal sikkerhetsgodkjennes

– Bjørgatunnelen skal sikkerhetsgodkjennes i henhold til EUs tunnelsikkerhetsdirektiv. Det innebærer at tunnelen har fått installert nødtelefoner med direkte kontakt til Vegtrafikksentralen, ny belysning, sykkelvarsling, rømningslys, overvåking av tunnelluften, rødt stoppblinksignal og nødstrømsanlegg, forklarer fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo i en pressemelding.

Det nye nødstrømsanlegget sikrer at utstyret virker i èn time ved strømutfall. I tillegg er det ført opp to tekniske bygg på hver side av tunnelen, hvor det er traforom for høyspent, lavspentrom, nødstrømrom og batterirom.

- Skal asfalteres

– Selv om vi åpner tunnelen nå er den formelt ennå ikke sikkerhetsgodkjent. I tillegg skal tunnelen asfalteres til sommeren, sier Prestbakmo videre.

Oppgraderingen av tunnelen er finansiert av Troms fylkeskommune og har kostet 30 millioner kroner, som er seks millioner kroner lavere enn kostnadsoverslaget. Fylkeskommunen opplyser i pressemeldingen at årsaken til besparelsen er blant annet lavere pris fra entreprenøren, siden tunnelen kunne stenges i anleggsperioden.