Siden 2002 har Benjaminprisen blitt delt ut til skoler som jobber aktivt mot rasisme og diskriminering. Nå skal vinnerskolene møtes på et seminar i Oslo og Sjøvegan videregående deltar som eneste vinner fra Nord-Norge.

– Det er positivt at de ønsker å invitere skoler inn til møte med statsminister og kunnskapsministeren og det er spennende at vi får muligheten. Skolene skal diskutere ulike tematikker på seminaret og jeg håper på et tema som er utfordrende og at diskusjonene blir gode. Særlig håper jeg på en debatt om negative og generaliserende holdninger som vi ser i media, som brukes for å skremme hverandre. Det er ikke noe vi synes fungerer når vi alle skal leve sammen, sier lærer og avdelingsleder Asbjørg Johnsbøen på Sjøvegan videregående skole.

Skolen vant Benjaminprisen i 2015.

Erfaringer

På seminaret skal alle skolene presentere sine erfaringer og da vil Sjøvegan trekke frem sitt mangeårige arbeid mot rasisme og diskriminering, og deres unike posisjon.

– Vi er en anderledes skole en Oslo-skolen. Hos oss har vi nyankomne flyktninger som går på skolen. Disse er ikke gode i norsk og har ikke god kjennskap til norsk kultur. Skolen ligger godt tilrette for å jobbe med holdninger da vi jobber mye med å integrere flyktningungdom,. I dette ligger også det med antirasist arbeid, forklarer Johnsbøen.

En av de grepene skolen har tatt er å prioritere samarbeid og trekker frem kommunikasjon som et av de viktigeste midlene i arbeidet.

– Vi setter fokus på det vi mener gir varig verdi. Vi arrangerer noe som involverer gøyale ting slik at elevene møtes i en hyggelig sammenheng. Dette er enkelt å organisere og da snakker ungdommene sammen og blir bedre kjent. Dette blir et fundament for holdninger og interaksjon mellom elevene. Vi har også prøvd tatt dette inn i den skolefaglige biten, som var en av årsakene til at vi fikk prisen i 2015. Vi har et tverrfaglig prosjekt der ungdommene på skolen møter grunnskoleklasser og jobber sammen i faglige prosess ut fra sine lærerplaner. Da får man kanskje frem det at ja, vi er forskjellig, men vi er ganske like også, sier Johnsbøen.

Den siste tiden har debatten om bruk av retorikk og virkemidler på sosiale media versert etter at justis-, beredskaps- og innvandringsministeren, Sylvi Listhaug la ut en post på hennes facebookside. Her gikk hun hardt ut mot Arbeiderpartiet etter at et flertall på Stortinget stemte ned Høyre- og Frp-forslag om at det skulle være mulig å frata potensielle terrorister og fremmedkrigere sitt norske pass uten domstolbehandling først.

– Hvordan har sosiale media påvirket arbeidet mot rasisme og diskriminering utviklet seg etter at dere vant prisen i 2015?

– Jeg tenker at vi står ovenfor en store utfordringer når det kommer til sosiale media. I dag kan man spre ting raskt og egge til strid, slik var det ikke for noen år tilbake. På den måten kan man presse ut negative holdninger, men man kan også bruke det til å opplyse og snu på ting. Jeg synes det er synd at ministre få så mye spalteplass når det skrives om slike ting, det gjør det vondt verre for oss som jobber med dette, sier Johnsbøen.

Gleder seg

Med på turen tar Johnsbøen med seg lærer Aase Utstøl og elev Mohammed Esmaeli, som bor på Sjøveggan mottak.

– Mohammed gleder seg veldig. Vi reiser ned til Oslo i kveld og han har ikke vært i hovedstaden før, så nå skal vi «gjøre byen». Bo på fint hotell og spise god mat. Vi gleder oss, avslutter Johnsbøen.