I en epost sendt ut til ledelse, ansatte og utvalg for helse og omsorg (UHO) onsdag morgen, orienterer kommunalsjef Bente Johnsen Karlsen i Lenvik kommune at prosessen med å samlokalisere hjemmetjenesten i Rossfjord med tjenesten på Finnsnes innstilles. Dermed blir ikke samlokaliseringstiltaket utredet noe nærmere.

«Ut fra de signaler som rådmannen har mottatt fra medlemmer i utvalg for helse og omsorg vil det ikke være flertall for et slikt tiltak verken i utvalg eller kommunestyre, uavhengig av hvilke effekter rådmannen kan synliggjøre. Rådmannen har med bakgrunn i dette gjort en vurdering av hvor hensiktsmessig det er for administrasjonen å bruke mer ressurser på nye utredninger og kvalitetssikring av eksisterende dokumentasjon når opplysninger tilsier at det ikke vil være politisk flertall for et slikt tiltak», heter det i orienteringsbrevet.

En jubeldag

Elisabeth Rognli, nestleder av utvalg for helse og omsorg (UHO) i Lenvik kommune, er glad for at administrasjonen tok signalene fra utvalget og avsluttet samlokaliseringsprosessen.

– Dette er en seier for fornuften, sier Rognli strålende fornøyd til Folkebladet.

STRÅLENDE FORNØYD Frittstående representant i Lenvik kommunestyre og nestleder av UHO, Elisabeth Rognli, er strålende fornøyd med at samlokaliseringsprosessen er stoppet.

På det som hun omtaler som en jubeldag, sender hun også ros til Støttegruppa for hjemmetjenesten i Rossfjord for sitt engasjement i saken.

– Denne gruppa har kun basert seg på faktabasert informasjon. Denne saken er et eksempel på at det er dette man i lengden vinner frem med, sier Rognli.

Seier for hjemmetjenesten i Rossfjord til tross, så understreker den frittstående politikeren at denne ikke betyr at hun ikke tar innover seg de økonomiske utfordringene som ligger innen rammeområdet for helse og omsorg.

– Men saken om Rossfjord hjemmetjeneste var uansett aldri en sak som ville medføre besparelser, noe som blant annet støttegruppa bidro til å få frem i lyset. Samlokaliseringsprosessen, som nå er stoppet, var en i utgangspunktet dårlig fundamentert sak, mener Rognli.

Spretter sjampanjen

Også Ronny Pettersen, som er leder av Støttegruppa for hjemmetjenesten i Rossfjord, er i jubelstemning etter å ha lest orienteringsbrevet fra kommunalsjefen.

– I dag sprettes sjampanjen, det er sikkert. Dette er jo en sak som vi i støttegruppa har jobbet ganske mye med, blant annet med å få frem utregninger og tall. Dette fordi vi opplevde at tallene fra administrasjonen ikke var basert på riktige utregninger og derfor var å anse som feilinformasjon, sier Pettersen.

Etter måneder der usikkerheten har rådet for hjemmetjenesten i Rossfjord, er han glad for at brukere, ansatte og ikke minst Rossfjordbygda kan puste lettet ut.

– Er du redd for at det på sikt kan komme en ny runde vedrørende hjemmetjenesten?

– Jeg er redd for at dette er noe det på nytt vil bli sett på i forbindelse med Senja2020, men samtidig mener jeg at dette er noe som kan gå begge veier. Det kan jo i den sammenheng være at Rossfjord-distriktet kanskje kan utvides mer mot Finnsnes, mens Finnsnes-distriktet dras mer ut mot Senja, men det vet vi jo ikke ennå. Kommer det noe slikt, må det i alle fall være noe fornuftig som gagner brukere, økonomien og hele pakken. Ligger det ikke besparelser og logikk bak slike tiltak, klarer i hvert fall ikke jeg å sitte stille og se på, sier Pettersen.