Prestbakmo: – Det blir nesten en revolusjon for sykkelturismen

På de nye hurtigbåtene legges det blant annet til rette for sykkelturister. Det er som musikk i ørene til reiselivssjef Dan Björk.

VALGT: De nye hurtigbåtene som skal brukes på rute 2 mellom Tromsø og Harstad, med stopp på Finnsnes, i Brøstadbotn og Engenes. Båtene skal ha åpent dekk, som gjør at man kan gå ut når man er underveis.  Foto: Norled AS

PLASS: Mens dagens hurtigbåter har 250 sitteplasser, skal de nye aluminiumsbåtene ha 296 seter.  Foto: sonbjo

POSITIV: Dan Björk, turistsjef i Visit Senja, er positiv til de nye båtene.   Foto: Susanne Noreng

nyheter

Fra 1. januar 2020 skal de nye båtene være på plass. Det er Norled AS som har fått kontrakten, kunne fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo, fortelle på en pressekonferanse på fylkeshuset i Tromsø mandag.

Mange sykkelplasser

Rute 2, som går mellom Tromsø og Harstad med stopp på Finnsnes, Brøstadbotn og Engenes, er en av hurtigbåtrutene som frakter flest passasjerer på landsbasis.

Ifølge Troms fylkestrafikk reiser rundt 200.000 mennesker med hurtigbåten mellom Tromsø og Harstad hvert år, og halvparten av disse er av- og påstigende på Finnsnes.

De nye båtene vil ha 296 sitteplasser, mot 250 i båtene som frakter passasjerer på ruta i dag.

– Det er 38 sykkelplasser på de nye båtene, og det vil jo nesten være en revolusjon for sykkelturismen, sier Ivar B. Prestbakmo til Folkebladet.

Han legger til at det ikke er det eneste som vil gjøre det enklere for turistene å benytte seg av hurtigbåtene.

– De nye båtene vil jo nesten ha doblet bagasjekapasitet i forhold til dagens båter. Og så er det jo et kjempepluss at toppdekket på båten vil være åpent, slik at passasjerene kan gå ut og nyte utsikten underveis, påpeker fylkesråden.

– Fylle stolene

Reiselivssjef Dan Björk i Visit Senja liker det han hører.

– Det er jo fantastisk! Det høres veldig bra ut, da skal vi fylle de stolene, sier en entusiastisk reiselivssjef til Folkebladet.

Han er klar på at for turister som ferdes til Senja og Midt-Troms, er hurtigbåtene en del av opplevelsen.

– De er viktige, og er en del av opplevelsen uansett om de kommer fra Tromsø eller Harstad, sier Björk, som er på reise og ikke sitter med alle detaljene om de nye båtene.

Også Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen setter pris på at det legges vekt på at reiseopplevelsen skal heves med de nye båtene.

– Det er jo alltid spennende med noe nytt. Jeg er veldig positiv til at man har økt kapasiteten, og at det legges opp til en mer komfortabel reise, blant annet med større plass, sier Sivertsen til Folkebladet.

Han påpeker at rute 2 er en rute med stort belegg.

– Det har jo vært noen utfordringer med kapasiteten, og at folk har måttet stå igjen. Nå blir det økt sikkerhet for at alle som skal reise med båten får være med.

– Samtidig virker det jo som det har vært en god anbudskonkurranse, påpeker ordføreren.

Fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo (Sp) har invitert til pressekonferanse om nye hurtigbåter. Det vil bli kunngjort valgt leverandør og man presenterer utstyr som skal benyttes blant annet på ruta Troms-Finnsnes-Harstad. Se direktesendinga i reprise.