Etter å ha hatt rein ute på beite ved Mauken-området måtte reineier Nils Ole Oskal til slutt samle dyrene i innhengning. Årsaken var at at mange dyr forsvant eller kom blødende etter strupebitt fra gaupa.

– Vi har hatt mellom 20-30 rein som er dokumentert drept av gaupe, men i realiteten er det mange flere. Mange av de som er tatt, er kalvene fra i fjor. Senest i helga har vi hatt flere simler som har kraftige blødninger i strupe-regionen etter møte med gaupe. Dem prøver vi fortvilt å redde. Situasjonen er håpløs, fortsetter det slik blir det et problem for påsettinga når vi skal slakte, sier Oskal.

Jakter ved gjerde

Etter så mange tap på starten av året så Oskal seg nødt til å samle reinen han kunne finne bak et gjerde ved Målselv fjellandsby. Dette hjalp lite, for gaupa jakter nå like utenfor.

– Vi har sett gaupa ligge bare 200-300 meter unna gjerdet og vi ser flere spor utenfor når vi er og sjekker. Det er veldig skremmende. Den jager reinen ut av gjerdet og dette skaper store problemer spesielt med tanke på drektige simlene som kaster kalven eller kommer tilbake med et stygg bitt, sier Oskal.

Håpløst

Å få skadefelling av gaupe er ikke så lett.

– Vi har hatt gaupetap hvert år etter år, men å få skadefelling på gaupa er håpløst, så problemet vil bare fortsette. Det er mye gaupe i terrenget, men også andre rovdyr som jerv og når våren kommer, ørn. Så dette blir bare et større problem for oss reineiere. Vi prøver å gjøre tiltak, som å sette inn ekstra folk, men flokken må gå spredt på grunn av beitene, så vi kan ikke ha dem samlet på et sted hele tiden. Det følger også med kostnader med tanke på fôret, sier Oskal.

Oppjaget

Det er ikke all rein de har klart å samle i gjerde. Årsaken er at reinen ikke er så lett å samle når den er blitt oppjaget av gaupa.

– Det er mange flokker på beite, når de blir angrepet så plages vi med å få dem samlet. De er oppjaget så mye. Det er jo også noe vi også frykter. Det går mot vår nå og mange går kalvedrektig og kalvtung. I slutten av april, starten av mai skal de kalve, men vi har funnet simler med kalv som er tatt etter å ha blitt jaget på, sier Oskal.

Behandling

Nå har de tilkalt veterinær i forsøk på å redde de dyrene som blør kraftig. Vinterkulda gjør det ekstra utfordrende.

– Noen blør kraftig og betent. Det er ikke gunstig, spesielt når det er så kaldt. Vi har tapt så mye at vi må berge det vi kan berge, avslutter han.

Oskal har reinen på beite i Mauken-området og håper de kan gå på beite så lenge som mulig siden forholdene bare blir bedre fremover nå. Foto: Privat
Gaupe som lusker rundt utenfor innhenginga skremmer reinen så mye at den renner ned gjerdene, som Nils Ole Oskal har sett seg nødt til å sette opp ved Målselv fjellandsby. Utenfor blir den bytte for gaupa. Foto: Privat
Gaupa har gjort mye skade på reinflokken til Oskal. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix