[Rett på sak]

– Elsker du stillhet, Kathrin Jensvoll?

– Ja, faktisk og det gjør jeg mer og mer i de senere år. Men jeg kan godt spille høy musikk, spesielt når jeg kjører bil.

– Og det er mye stillhet i Valvåg?

– Ja, her er det ganske rolig. Og her er det mye fugleliv, både store og små fugler. Her kan du sitte ned og nyte stillheten, med litt lyd fra måser, ørner, orrfugl og ryper i bakgrunnen. Jeg har forresten ikke hørt ryper hittil i år. Og bekkasin, som høres godt, men er vanskelig å få øye på.

Se innslag på Folkebladet-TV: Ja, jeg elsker stillheten her

– Du vil dele stillheten med andre?

– Jeg og min mor har bygget to hytter ved sjøkanten, som vi begynte å leie ut for fire uker siden. De første gjestene kom den 9. februar og det var åtte norske. Siden har vi hatt mange gjester, både norske og utenlandske.

– Hvor kom de utenlandske fra?

– Vi hadde både italienske og franske gjester her i uka som gikk. De fleste synes det er veldig stille og idyllisk her og at det er fint og romslig i hyttene.

– Hvordan finner dine gjester fram til deg?

– Jeg ligger på nettsiden Visit Senja og så har vi en egen hjemmeside som heter www.senjaopplevelser.com. I tillegg bruker vi en agent i Tyskland. Air b&b og booking.com bruker vi i vintermånedene.

– Og det har gitt resultater?

– Vi er så å si fullbooka fra 20. mai og fram til september. Og vi har fått bookinger for 2019 også.

– Vi har en reguleringsplan for fem hytter totalt. Alt er klart for hytte nummer tre. Området er planert og vi har lagt vann og strøm fram til området. Planen er å begynne å bygge til høsten/ vinteren, når det er lavsesong.

–Og så skal du ha ei flytebrygge?

– Ei flytebrygge på fem gangen atten meter er på veg. I dag har vi en båt og tre til er på veg. De skal være på plass i neste uke.

– Så du skal satse på fisketurister også?

– Ikke bare det. Markedet for fisketurister begynner å bli mettet, men det er nok plass til noen til. Men vi vil satse både på fisketurister og familier som kommer hit for å nyte naturen. Familiene har også lyst på en båttur, men de er ikke nødvendigvis på havet hele dagen. Og så nordlysturistene. De er et satsningsområde.

– Skal ikke dere sette opp et servicehus også?

– Ja, vi skal sette opp et servicehus hvor syklister kan få stelle seg selv og tøyet sitt. Der skal også bobilturistene få tømt toalettene sine og få ordne det som trengs, som å få vasket kopper og klær.

– Men grillbua står ferdig?

– Den er på 25 kvadratmeter og der er det plass til ca 20 stykker. Der kan de grille som ønsker det.

– Og så har dere badstue?

– Vi har vedfyrt badstue med plass til fire. Men vi har ikke dusj, så vinterstid må du være hærig og snu deg i snøen. Eller kan du jo også hoppe på havet. Men vi har også ei tønne med varmt vann og en pumpedusj om man ikke er hærig.

– Dere hadde noen problemer for å komme dit dere er i dag?

– Vi måtte vente ganske lenge på reguleringsplanen, og på Troms fylke og Sametinget som måtte inn og sjekke om det var noen historiske minnesmerker her. Troms fylke fant faktisk noe de mener var en jernaldertufter, så den er sperra.

– Når begynte dere med planleggingen?

– For cirka fem år siden. Da ble min mor og jeg enige om dette oppsettet og så har vi jobba oss fram litt etter litt. Vi måtte vente litt på å få Innovasjon Norge til å godkjenne det. I den første søknaden hadde vi mest fokus på fisketurister. De ville at vi heller skulle satse på helårsturister, så vi måtte skrive om søknaden litt. Vi har besøkt andre steder som driver med det samme og fått mye gode innputt fra dem.

– Når begynte dere å bygge?

– Det gjorde vi i juli i fjor etter at vi hadde rydda området. Det ble noen timer med motorsag!

– Hvordan havna du på Senja?

– Jeg er opprinnelig fra Ringvassøy, men gikk på Senja vgs, grønn linje på Gibostad. Og det var der jeg oppdaget at jeg ville være senjaværing. Det er noe eget med Senja. I 2004 kjøpte jeg gården her i Valvåg og har bodd her siden. I noen år drev jeg med «Inn på tunet», men så måtte jeg fokusere litt på meg selv og helsa mi i noen år. Men nå er de problemene borte.

– Du har drevet med lakseslaktning også?

– Mest på Ringvassøy, men også Bjarkøy. Der jobba jeg på lakseslakteriet og min mor var rådmann.

–Og så har du jobba på Beitostølen helsesportsenter?

– Der var jeg i ett år og jobbet med terapiridning. Så gikk jeg på Sogn jord– og hagebruksskole, fordi jeg ville fullføre min agronomutdannelse. Så min yrkestittel er økologisk agronom.

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst på Ringvassøy. Etter grunnskolen ble det vgs i Tromsdalen, handel, kontor og reiseliv. Og det øvrige har vi snakka om.

– Hobbyer?

– Hest.

Kathrin Jensvoll har starta opp et nytt turistanlegg i Valvåg på Senja. Foto: Birger Caspersen