Dette kom Tromsø-advokaten et stykke ut i foredraget hun holdt omkring kvinners håndtering av sin egen økonomi.

Ikke pensjon for ubetalt omsorg

Hun viste til at 9 av 10 minstepensjonister i Norge i dag er kvinner.

–Denne gruppen har en årlig pensjon på 185 000 kroner. Det vil være lite selv om vi ikke har gjeld, og i dag går mange inn i pensjonsalderen med gjeld på bolig eller annen gjeld.

– Det er bare å erkjenne at vi kvinner er pensjonstapere, og det er flere grunner til det. En stor grunn er at ubetalt omsorg som kvinnen har ikke er relevant ved beregning av pensjon. Tidligere ble tilleggspensjon beregnet ut fra de beste inntektsårene man hadde. Da var kvinnen som var litt utenfor ar ikke så sårbare. I dag har vi opptjeningstid til pensjon fra 13 år til 75 år, og det betyr at kvinner nå er spesielt sårbare. Likevel har det ikke gått opp for oss at pensjon er et spørsmål vi må ta langt større ansvar for i dag.

Grenseløs tillit til Folketrygden

Drechsler sa torsdag kveld vi nordmenn har gjennom generasjoner fått nedarvet en grenseløs tillit til hva folketrygden skal gjøre for folk flest, og det i langt større grad enn det vi ser hos våre naboer i Danmark og Sverige.

I deler av det flammende innlegget sitt kom Drechsler inn på temaet ekteskap og samliv som til slutt går utenfor bakke.

Hun viste til flere eksempler der kvinner betaler mat, pynt og andre ting i hjemmet , mens mannen betaler avdrag på huset. Dette medfører ofte store problemer for kvinnen når samlivet en vakker dag ryker, fordi mannen kan vise til at han har betalt ned på huset, som da representerer hovedverdien i det som skal deles.

Flere vil ha pensjonssparing

Statistikken viser at det er flest unge som oppretter spareavtaler til pensjon i dag. Det er like mange unge under 30 år som har opprettet avtaler som det er hos alle mellom 31 og 66 år. 40 prosent starter sparingen rett fra mobilen og denne trenden er økende.

– Jeg tror årsaken til at pensjonskonto har slått an hos unge voksne er at de har fått med seg hvor viktig det er å spare til pensjon og at de har kunnet fikse dette enkelt og kjapt på mobilen. Altså en kombinasjon av kunnskap og tilgjengelighet, sier Sparebank 1`s pensjonsekspert Ole Jørgen Ørjavik.

– Pensjonssparing er viktig

Ørjavik forteller at mange tror de er garantert 60-70 prosent av lønnen i pensjon, men staten er ikke noen garantist for at folk flest kan leve det livet de ønsker som pensjonist. Derfor bør mange spare til pensjon eller jobbe lenger om ikke inntekten skal nær halveres som pensjonist, påpeker Ørjavik.

Tallene fra en nylig undersøkelse fra Respons Analyse viser at det er en forskjell mellom kjønnene: 49 prosent menn oppgir at de sparer til egen pensjon, men 40 prosent kvinner sier at de ikke gjør det. Vi ser imidlertid av våre egne sparetall siste året at kvinnene er på fremmarsj når det gjelder å spare til pensjon sier Banksjef Siri Lund initiativtager for å samle over 100 kvinner på Finnsnes på selveste kvinnedagen med tema kvinner og pensjon og økonomi.

– Siden levealderen har økt dramatisk for de yngre årskullene i Norge de siste 20 årene, er det flott at nord-norsk ungdom har skjønt at de må starte å spare til pensjon, alternativet er å jobbe til man er langt over 70 år, sier Ørjavik.

Sparebank 1 Nord-Norge sto bak temakvelden på Finnsnes Hotell. Her ser vi banksjef Siri Lund sammen med pensjonsekspert Ole Jørgen Ørjavik. Foto: Stein Wilhelmsen