Etter seks år om medlem av partiet Høyre, sendte Elisabeth Rognli inn sin utmeldelse. Dette skjedde dagen etter sist kommunestyremøte.

Ukultur

Hun forteller om en ukultur som har ført til at hun valgte å gå fra partiet.

– Det jeg har vært utsatt for, den behandlingen jeg har fått som gruppeleder og som del av en konstellasjon har jeg ikke ord for. Alle de hersketeknikkene man har benyttet. Det er vanskelig å være kvinne i politikken, det er kjempevanskelig. Enda vanskeligere er det å være en kunnskapsrik og kompetent kvinne. Da blir man utsatt for det jeg har vært gjennom. Hvis jeg hadde smisket og pleid relasjoner hadde dette sett annerledes ut — det var jeg ikke villig til. Kunnskap er en trussel, man blir utsatt for utfrysning, baksnakking, konspirasjoner og rykter, samt hersketeknikker. Avtaler gjøres i rom som det ikke skal gjøres i.

Stille aksept

Hun forteller videre at mange har kjent til dette og at kulturen ble svært merkbar for henne da hun ble gruppeleder for partiet i 2015.

– Personer som lyver og konspirerer forholder jeg meg ikke til. Derfor var det ikke mulig for meg som gruppeleder å fortsette. Å lede eller være del av en gruppe hvor man til stadighet sår tvil rundt min integritet og slik viser manglende tillit er ikke greit. Man har også kommet opp med ville konspirasjoner vedrørende meg som privatperson for å ramme meg som politiker. Det har vært tøft over lang tid. Jeg navigerer etter folk som vil andre vel, og jeg søker ikke makt for maktens skyld, jeg ønsker den politiske ryddesjauen velkommen. Det er flere politikere, også i andre parti, som bør se seg selv i speilet sier Rognli.

Skittentøyvask

Rognli ønsker ikke å navngi noen av de som har vært delaktig i prosessene mot henne og som til slutt førte til at hun nå trer ut av partiet.

– Jeg ønsker ikke at dette skal være drittkasting og vil derfor ikke navngi noen. Jeg mener deres ord og handlinger taler for seg selv og ønsker ikke en offentlig skittentøyvask. Som gruppeleder hadde jeg aldri som mål å fronte meg selv. Jeg har vært opptatt av å bygge et lag og ikke minst, få frem gode løsninger sammen på tvers av parti. Det betyr snakke med alle i alle partier og det har falt mange tungt for brystet, sier Rognli

Varsler

– Jeg har forsøkt å si fra om noe av dette uten at det har ført noe sted. Her er så mange relasjoner og mange med egeninteresse at det har vært vanskelig, det blir et spill. Det har vært bortforklaringer og forsøk på å få dette til å være misforståelser eller ord mot ord. Da gir man seg. I det siste har flere kommet og fortalt om ting de har kjennskap til som gjør at jeg skjønte at det aldri ville ta slutt. Politikk er ikke en dans på roser. Det er likevel grenser for hva man vil finne seg i, sier Rognli videre.

Med et lettet sinn skal nå Rognli fortsette som frittstående representant i kommunestyre og i utvalget for helse og omsorg.

– Jeg ønsker ikke å fremstå som noe offer, jeg innretter meg ikke og tar nå nødvendige politiske grep. Det er en tung avgjørelse å melde meg ut av partiet og det gjør jeg ikke med lett hjerte, men det var ikke mulig å gjøre det annerledes. Jeg håper at jeg gjennom mine mange år i politikken er til å stole på, men jeg kunne ikke lengre og ville ikke assosieres med det som foregår. Mine politiske grunnforankring i Høyre, den endres ikke. Men så er det slik at jeg gjør dette helt for min egen del. Dette handler om min integritet og den jeg er som menneske. Dette betyr at jeg ikke gir meg i politikken, overhode ikke. Jeg kommer til å fortsette og alltid sette meg grundig inn i saker, legge min sjel i det, avslutter hun.

Sivertsen: - Har respekt for Rognlis valg

Geir-Inge Sivertsen sier han har respekt for Rognli sitt valg om å melde seg ut av partiet, men vil ikke svare på om Høyre har en slik ukultur som Rognli beskriver.

– På et generelt grunnlag mener jeg at det ikke er det i noen norske parti. Likevel har både Høyre og andre parti den siste tiden opplevd å ha blitt varslet om det motsatte. Det er derfor stort fokus på dette i alle partiledd, og derfor er det viktig at slike forhold varsles, skriver Sivertsen i en e-post til Folkebladet.

Varsel

Sivertsen sier at han er kjent med at partiet har hatt en varsel-sak tidligere.

– Jeg er kjent med et varsel om en uønsket hendelse for omlag to år siden. Jeg var tilstede da den konkrete saken ble avklart den gang. Ut over det har jeg ikke mottatt noe varsel som jeg er kjent med.

Ulik syn

Videre påpeker Sivertsen at man i politikken bør ha respekt ovenfor hverandre.

– Tidvis kan man oppfatte å være uenig i synet på politiske saker og ha et ulikt standpunkt også innad i de enkelte parti. Slike meningsbrytninger kan tidvis være krevende og er en del av politikken. Likevel er det en forutsetning at man opptrer med respekt ovenfor hverandre, og derfor kan andre måter å opptre på være å betrakte som kritikkverdig og dermed uakseptable, sier Sivertsen.

Dyktig

– Jeg har respekt for Elisabeth Rognli sitt valg om å melde seg ut av partiet. Hun er en dyktig og engasjert politiker som et hvert parti ønsker å ha som medlem. Jeg håper hun fortsetter å engasjere seg for lokalsamfunnet. Hun vil alltid være velkommen tilbake og håper det vil være mulig med konstruktivt samarbeid selv om hun nå har valgt å melde seg ut. Jeg har hatt en grei dialog med Rognli på SMS etter at meldingen om hennes utmelding ble kjent, og fått forsikring om at hun har det bra. Ut i fra den meldingen jeg har fått stod det ikke at hun hadde behov for å begrunne dette og at valget hun har tatt er personlig, sier Sivertsen.

Verken nåværende leder av Lenvik Høyre, Øystein Elvevold eller leder av Senja Høyre, som blir offisielt stiftet 1. april 2018, ønsker å kommentere saka ovenfor Folkebladet.

Ordfører Lenvik kommune, Geir-Inge Sivertsenønsker ikke å svare på Rognlis beskyldninger om Høyres ukultur. Foto: Carina Hansen