Lenvik kommune hadde ett driftsmessig overskudd på 4,3 mill. kroner i 2017. Det opplyses i en pressemelding sendt fra kommunen.

Isolert sett er resultatet positivt, men rådmann Bjørn Fredriksen er ikke fornøyd.

– Ut ifra forutsetningen burde overskuddet vært betydelig større, sier han.

I havn med merinntekter

Det er anbefalt at kommunens resultat er på 1,75 prosent av driftsinntektene. Skulle Lenvik kommune ha levert et resultat i tråd med denne anbefalinga skulle overskuddet for 2017 vært på rundt 21 millioner kroner. Overskuddet på 4,3 millioner kroner tilsvarer 0,36 prosent av kommunens samlede inntekter — altså en god del under det anbefalte målet.

Det kunne imidlertid sett verre ut, hadde det ikke vært for at det i løpet av fjoråret dukket opp inntekter som det i utgangspunktet ikke var budsjettert for. I pressemeldinga vises det til at Lenvik kommune fikk nesten 11 millioner kroner i merskatteinntekter i 2017, samt at den mottok omlag 5,4 millioner kroner i merinntekter på integreringstilskudd.

Ytterligere tiltak

Det ble i 2017 iverksatt flere tiltak for å redusere driftsnivået, men flere av disse får ikke effekt før i 2018. Budskapet i pressemeldinga er også at tiltakene, som er iverksatt, ikke er tilstrekkelige med tanke på utfordringene som ligger i drifta. Det påpekes derfor at det fortsatt er nødvendig å se på ytterligere tiltak for å redusere driftsnivået.

- Hvis alle tjenesteområder hadde levert i tråd med budsjett ville resultatet vært 17,4 millioner kroner i mindreforbruk, sier Fredriksen.

Han legger til at det derfor fortsatt er en betydelig jobb som må gjøres for å styre driften ned på vedtatt budsjettnivå, samt at også investeringer må holdes på et minimum fordi renter og avdrag allerede legger beslag på en stor del av totalbudsjettet til kommunen.

Bedre enn alternativet

- Tendensen i løpet av året indikerte at vi styrte mot et negativt resultat, så alternativet hadde vært svært uheldig. Realitetene er at Lenvik kommune over tid har hatt for høyt driftsnivå på noen krevende tjenesteområder, også sammenlignet med andre kommuner, sier Sivertsen.

- Dette krever at det gjøres både politiske og administrative grep for å tilpasse driftsnivået på tjenesteområdene til de vedtatte budsjettrammer og dermed til de økonomiske rammebetingelsene kommunen er tildelt fra staten, poengterer ordføreren.

Disposisjonsfondet økte

Også ordføreren viser til "den gylde anbefalinga" om et resultat på 1,75 prosent av driftsinntektene.

– Det er ingen grunn til at ikke Lenvik kommune skal kunne levere regnskapsresultat minimum på linje med anbefalingene på 1,75 prosent, og slik også andre kommuner rundt oss klarer å levere, avslutter Sivertsen.

Med fjorårets resultat har kommunens disposisjonsfond økt til 18 millioner kroner, noe som ifølge pressemeldinga fortsatt er for lavt. Det poengteres at kommunen burde hatt betydelig høyere reserver til å dekke uforutsette utgifter.

Samlet lånegjeld er redusert til 1,18 milliarder kroner.

Mange med overskudd

Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen sier at grep på til — både politisk og administrativt — for å tilpasse kommunens driftsnivå. Foto: Carina Hansen
Lånegjelda til Lenvik kommune er nå litt redusert, til 1,18 milliarder kroner. Foto: Trond Sandnes