– Når de kan låse av sånn i Harstad, så kan de gjøre det her og, sier Leif Arne Rasmussen.

Både han og samboeren, Erika Bartkute, mener at noe er i gjære for arbeidsplassen deres, Gryllefjord Seafood. Ikke bare på grunn av nyheten fra Harstad, men også på grunn av indisier og rykter.

– Her er folk som ikke får kontrakt på mer enn tre måneder, og så har vi hørt om folk som er spurt om de er villige til å pendle til Senjahopen dersom fileten flyttes dit. Derfor er vi virkelig redde for arbeidsplassen vår, sier Bartkute.

Får ikke svar

Paret har forsøkt å jakte på svar på om det er hold i ryktene, uten å lykkes. Derfor så de ingen annen utvei enn å ta kontakt med avisa.

– Før var informasjonsflyten i bedriften god, men etter at vi fikk nye eiere for omlag ett år siden er det noe helt annet. De nye eierne har ikke engang vært her og presentert seg for de ansatte, selv om de nylig var her og så på anlegget, sier Rasmussen.

Norsk sjømat og Samherji kom inn som nye eiere av Nergård AS i april i fjor.

– Vi vil ha svar, og jeg kan ikke skjønne annet enn at de kan svare på om de har tenkt til å satse i Gryllefjord eller ikke. Skal de legge ned her, må de komme og si det slik at folk vet hva de har å forholde seg til, understreker Rasmussen.

Store konsekvenser

Nylig var de ansatte i Gryllefjord gjennom en fem måneder lang permitteringsperiode, men nå er det full guffe på anlegget. Rasmussen og Bartkute forteller at knappe 40 personer jobber på fileten for øyeblikket.

– Enn om svaret blir kroken på døra for anlegget i Gryllefjord?

– Det vil i så fall få store konsekvenser for bygda for arbeidsplasser vokser jo ikke på trær her. Det er heller ikke bare bare å flytte på seg for å få jobb andre steder, påpeker Rasmussen.

For egen del ser han det som uaktuelt å flytte til for eksempel Finnsnes, blant annet med tanke på at det å selge huset i Gryllefjord ikke vil bli særlig innbringende, mens det å kjøpe et hus på Finnsnes minst vil koste minst det tredobbelte.

– Da ville jeg sittet med lån til godt over pipa, noe som er uaktuelt når jeg snart fyller 52 år, understreker Rasmussen.

Han og samboeren vil heller ikke røske datteren, som har autisme, opp fra sitt trygge miljø.

– Det er nok mange flere enn oss som får det vanskelig om fileten flyttes, men folk er redde for å stå frem og si ifra. Jeg synes imidlertid ikke at vi bare kan sitte stille i båten og avvente. Vi vil ha et svar!

Håper de tar kontakt

Ordfører Fred Ove Flakstad i Torsken kommune sier at han alltid er redd for at arbeidsplasser i kommunen skal «ryke», og håper at så ikke skjer i dette tilfellet.

– Jeg registrerer at en del arbeidere er bekymret for arbeidsplassen sin, så vi får håpe at Nergård tar kontakt med både kommunen og de ansatte og informerer om framtida og tankene dem gjør seg om sin aktivitet i Gryllefjord, sier Flakstad.

– Hvor viktig er Nergård som arbeidsplass i bygda?

– Nergård er en tradisjonell arbeidsplass som har vært her i mange tiår. Det er en hjørnesteinsbedrift, og jeg vil si den er livsviktig for samfunnet i Gryllefjord og ikke minst i Torsken kommune.

– Ville det fått store konsekvenser dersom Nergård skulle forsvinne herifra?

– Ja, det er klart. Vi har i dag en filetfabrikk og et fiskemottak med til tider stor aktivitet, så det er klart at hvis det legges ned eller flyttes vil det være svært alvorlig for Gryllefjord, samt at det ville gitt ringvirkninger for hele kommunen.

For konsernsjef Tommy Torvanger i Nergård kommer bekymringene til Rasmussen og Bartkute som en overraskelse.

– Så lenge som vi har holdt på med filetproduksjon i Gryllefjord, har det aldri gått så bra som nå i det siste. Hva fremtida bringer er det vanskelig å si noe om «til evig tid», men nå fungerer det i hvert fall veldig godt, sier Torvanger.

Han legger ikke skjul på at Nergård over tid har hatt store utfordringer i Gryllefjord med svake resultater, men poengterer at man har valgt å satse videre. Noe som har gitt det resultat at februar sannsynligvis blir den beste produksjonsmåneden for bedriften noen sinne.

– Så dere skal ikke flytte fileten til Senjahopen?

– Nei, det er ikke en gang plass til det i Senjahopen. Vi driver i Gryllefjord, understreker Torvanger.

Han stiller seg også litt uforstående til kritikken om at informasjonsflyten er blitt dårligere.

– Jeg var senest i Gryllefjord i forrige uke og pratet med tillitsvalgte og ansatte. Jeg opplever at dialogen med de tillitsvalgte er god.

tar kontakt: Torsken-ordfører Fred Ove Flakstad håper at Nergård tar kontakt med både ansatte og kommunen. Foto: Maria Holm Simonsen
Hjørnesteinsbedrift: Nergård er en hjørnesteinsbedrift i Gryllefjord og Torsken kommune. Foto: Maria Holm Simonsen