Saken om Olderhamna fiskeri- og småbåthavn har vært et langt lerret å bleike for Lenvik kommune. 8. mars skal lenvikpolitikerne atter en gang få brynt seg på saken.

I fjor høst var det klart at knappe 14 millioner kroner måtte til for å ferdigstille prosjektet. Siden den gang har det vært jobbet for å redusere denne summen, blant annet har det vært gjennomført forhandlinger med Olderhamna båthavn (OBH) som er leietaker i havna. Her fremkommer det at OBH sier seg villige til å øke leia fra 384.000 kroner til 515.000 kroner årlig.

Under gitte kriterier

Styreleder Terje Konradsen i OBH sier at en slik økning av leiekostnadene betinger at Lenvik kommune faktisk gjør ferdig havna.

– Vi har kommet frem til en omforent avtale med Lenvik kommune, og i denne har vi under gitte forutsetninger sagt oss villige til å gå inn og øke leia. Det viktige her er at havna gjøres ferdig, for som kjent har ikke kommunen gjort noe med havna i det hele tatt de to siste årene, sier Konradsen.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn i detalj på hvilke kriterier som er satt fra OBH sin side.

– Men du kan si at avtalen gjør det mulig å legge ut flere brygger, altså at vi får flere til å dele på leia, sier Konradsen.

I dag har OBH vel 120 båtplasser i havna.

Halvparten har trukket seg

Avtalen med OBH reduserer kommunens netto driftsutgifter for havna fra 1.050.000 kroner til 899.000 kroner per år. I saksframlegget til kommunestyret fremkommer det at suksessen ikke har vært like stor når kommunen har tilnærmet seg leietakerne av fiskerihavndelen.

«Av dagens 16 leietakerne ønsker halvparten å trekke seg fra avtalen da havna ennå ikke er ferdigstilt og de anser ikke kritieriene for leieforhold som oppfylt. Resterende åtte er avventende til ferdigstillese av havna og et par kan akseptere økte leieinntekter», heter det i saksframlegget.

Konradsen synes ikke det er så rart.

Jeg synes mange av fiskerne har vært tålmodige som ikke har gått ut av dette for lenge siden. De betalte jo innskudd til de plassene for flere år siden, poengterer Konradsen.

Han håper imidlertid det ordner seg ved at kommunen nå endelig går inn og ferdigstiller fiskerihavndelen.

– Fiskerihavna er viktig for totaliteten i Olderhamna. Det blir spennende å se hva som blir utfallet av denne saken i kommunestyret, men jeg tror det går gjennom slik det foreligger nå — og at dette blir bra til slutt, sier Konradsen.

Grunnerverv

Et annet moment som er nesten helt avklart siden sist er dette med grunnerverv.

«Nord-Troms Jordskifterett har fastsatt skjønn av erstatning for grunn- og båtrettigheter, samt saksomkostninger for advoktater tilsvarende 661.942 kroner».

Rådmannens innstilling til saken er å sette igang prosjektet ved å legge det ut på anbud, men at endelig beslutning om igangsetting vil være betinget av at anbudene som kommer inn kommer innafor den vedtatte ramma.

Gjennom: Terje Konradsen tror saken går gjennom nå. Foto: Maria Holm Simonsen