Nergård Sild har kjørt loddeproduksjon siden forrige torsdag. Siden da er 3.000 tonn av denne vesle laksefisken blitt sortert og pakket ved anlegget.

Henning Grande er strålende fornøyd med produksjonen.

– Alt har klaffet. Vi har hatt grei tilgang på råstoff, rognprosenten har vært bra og interessen fra japanske kjøpere har vært upåklagelig, sier Grande.

– Det eneste er at lodda er litt små, men så lenge de japanske kjøperne vil ha den, er det greit, legger han til.

Hektisk sesong

Både i fjor og året før var det stopp i det norske loddefisket. I år er kvota på 122.000 tonn. Sesongen er kort og hektisk. Grande regner med at de vil kjøre konsumpakking i en uke til før lodda er kommet så langt på rogna at de må gå over til rognpressing.

Bedriften har representanter fra to japanske kunder som er tilstede og følger produksjonen. I Japan er lodde en stor delikatesse. Japanerne tar hele tida stikkprøver av varene for å sjekke størrelsessammensetning, åteinnhold og rognprosent. Alt spiller inn på det endelige oppgjøret mellom kjøper og selger. Nergårds egne kontrollører følger intenst med.

Klondykestemning

– Loddeproduksjon er veldig spesielt. Det er hektisk. Potensialet for fortjeneste er stort, men samtidig er også fallhøyden stor. Derfor hersker det litt klondykstemning hos oss akkurat nå, sier Grande.

Mens ho-lodda er forhåndssolgt, knytter det seg mer spenning til å bli kvitt faksen for en fornuftig penge. Halvparten av råstoffet er faks (han-lodde).

– Faksen krever mer jobb for å få solgt, sier Grande.

Fredag var «Grimsholm» og «Sørøyfisk» oppe i Senjahopen og leverte lodde. Fangsten foregår vest av Sørøya. Fiskerne får betalt 2,50 kroner for kiloet.

– For oss er dette en pris som matcher markedet godt, sier Henning Grande.

Fredag var «Grimsholm» og «Sørøyfisk» (nærmest) oppe med lodde til Nergård. Foto: Oddremi Simonsen
Orinta og Lena Mari har den viktige jobben som kontrollører under loddeproduksjonen. Foto: Nergård Sild