– Vi er helt fri for tørrved nå, sier tilrettelegger Arnfinn Sivertsen ved Montar AS.

Montar AS på Moen i Målselv er en av de største vedleverandørene i Nord-Norge, og har kunder fra hele Troms og Nordland.

De kapper og pakker Målselvbjørk i tusenliters- og 60 liters sekker. Da Folkebladet snakket med Montar i slutten av januar, for en måned siden, var de fri for tusenliters sekker, men hadde fortsatt 60 liters sekker med tørrved igjen for salg. De hadde såpass mye pågang at produksjonsbedriften selv måtte dra ut på bygda for å kjøpe inn mer ved.

– Men alt det vi kjøpte inn er også solgt ut nå og nå er vi helt fri. Vi har kun ved på lager som vi ikke kan selge før til neste sesong. Det er ved som er nyprodusert og som må vårtørkes før den kan selges, sier Sivertsen.

Solgte mye allerede i høst

Han sier de tidlig så tegnene til at det ville gå mye ved i år.

– Allerede i august og utover høsten solgte vi mye ved, lenge før den langvarige kuldeperioden kom nå på nyåret, forteller Sivertsen.

— Vi trodde likevel at vi skulle få nok ved i år, men så etterhvert at vi kom til å bli fri, sier han.

Han tror noe av årsaken til at det er lite ved i markedet nå er at det er blitt mindre leverandører av ved.

– Tidligere var det flere gårdbrukere som produserte og solgte ved, i tillegg er det mye mer import av ved nå enn før som gjør at færre vil satse på dette, sier Sivertsen.

Daglige forespørsler

Steinar Nymo på Nymoen på Gibostad har i 12 år produsert og solgt tørr ved til folk på Finnsnes og deler av Senja.

Han selger opp mot ett par hundre kubikk ved i året. Han selger kun ved til oktober, etter da stenger han butikken til våren kommer.

– De fleste kjøper uansett inn all veden de trenger for vinteren på høsten. Etter den tid er det kun sporadiske etternølere, sier Nymo.

Men selv om han har stengt så opplever han nå en enorm pågang etter folk som vil kjøpe ved.

– Jeg får daglig telefoner fra folk om jeg har ved å selge, sier Nymo.

Han sier at det er sjelden at det er slik vedmangel som det er i år, selv om han har opplevd det tidligere.

– Når det er et slikt år som i år hvor folk opplever at de blir fri for ved så vil de antagelig hamstre opp ved til neste sesong. Og så får de antageligvis alt for mye ved til neste år, som igjen gjør at folk kjøper mindre ved året etter der, sier Nymo.

Han sier han de senere årene har merket en effekt av at varmepumpe har blitt mer utbredt i hjemmene.

– Det totale markedet har nok gått litt ned. De fleste som kjøper ved har varmepumpe i tillegg, og kjøper kun ved for å fyre når det er som kaldest, sier Nymo.

Også Nymo merker at det de siste årene er færre privatpersoner som produserer og selger ved.

– Det er nok flere årsaker til det, men en av årsakene er nok at det er mindre økonomisk lønnsomt i Nord-Norge på grunn av momsfritak på strøm mens vedselgerene må betale moms, sier Nymo.