Nå har nemlig Senja tingrett dømt henne til 21 dager betinget fengsel, samt en bot på 10.000 kroner, og det hovedsaklig for å ha overtrådt vegtrafikklovens bestemmelse om inntak av alkohol de første seks timene etter kjøring som kan medføre politietterforskning.

Bakgrunnen er ei utforkjøring ei aprilnatt i fjor. Etter denne hendelsen forlot kvinnen bilen i grøfta og sprang hjem. Hjemme planla hun sammen med samboeren at de skulle få bilen tauet dagen derpå, og så ga samboeren henne litt vin for «å roe henne ned». Rundt to liter vin gikk med før hun tok kveld.

Grov uaktsomhet

Dagen derpå stod imidlertid politiet på døra, etter å ha fått melding om bilen som stod i grøfta. Blodprøver tatt av kvinnen avdekket en promille på 0,79 godt ut på formiddagen. Altså var det ikke tvil om at kvinna hadde inntatt alkohol etter kjøringa. For å kunne dømme noen for å ha drukket i en slik situasjon, er det imidlertid et vilkår at man forståt at det kan bli politietterforskning av forholdet eller at man har utvist grov uaktsomhet.

Til retten forklarte kvinnen at hun ikke tenkte på at det kunne bli noen politietterforskning. Retten mener likevel at uaktsomhetsmomentet gjør seg gjeldende i denne saken.

– Retten viser til at bilen lå i hagen til et annet hus med synlige skader. Selv om de som eide huset ikke var hjemme, og tiltalte ble informert om dette, var bilen tydelig synlig fra den offentlige hovedveien, heter det i dommen fra Senja tingrett.

Ingen triviell utforkjøring

Det vises til at det ikke var satt opp varseltrekant eller gjort andre synlige tegn på at situasjonen var under kontroll. Retten peker også på ut utforkjøringa heller ikke så triviell ut all den tid bilen hadde brøytet seg vei gjennom snø og over busker og at det lå plastikknedfall fra bilen i sporet.

– Etter en samlet vurdering er retten kommet til at det kan bebreides tiltalte som grovt uaktsomt at hun ikke anså politietterforskning som en aktuell mulighet og drakk betydelige mengder alkohol kort tid etter utforkjøringen.

I tillegg er kvinnen funnet skyldig i å ha brutt vegtrafikklovens bestemmelse om at enhver skal ferdes i trafikken hensynsfullt, aktpågivende og varsomt så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade.

Uten førerkort i ett år

I tillegg til betinget fengsel og bot er kvinnen, som er i 20-årene, fradømt retten til førerkortet i ett år. I dommen poengterer retten at de har forståelse for at det er vanskelig for henne å være uten førerkort når hun er mye alene med barn. Retten viser også forståelse for at det å være uten førerkort gjør det vanskelig for henne å skaffe seg jobb. Likevel fravikes ikke prinsippet om å fradømme førerretten.

"Hensynet til likebehandling veier tungt i saker etter vegtrafikkloven», understreker retten.