180 kommunestyrerepresentanter var tilstede i Kunnskapsparken på Finnsnes da den regionale næringsplanen ble lansert mandag. Den regionale næringsplanen som gjelder fra 2018 og til 2022 er laget av Senja Næringshage på oppdrag for Byregionprogrammet og de åtte kommunene i Midt-Troms, og skal sørge for at Midt-Troms skal bli en av Norges mest spennende vekstregioner.

– Jeg er veldig fornøyd med den offensive planen som vi nå har fått. Den peker på hvordan vi i felleskap skal satse på og utvikle det vi nå er enige om er de viktigste næringene i regionen; sjømat, forsvar og reiseliv, sier ordfører i Lenvik Geir-Inge Sivertsen, som er leder av styringsgruppa for regional næringsplan.

Sjømat, forsvar og reiseliv

– Regionen må stå sammen om vi skal lykkes med å nå de felles målene, sier Sivertsen.

Planen har i overkant av 50 strategiske regionale tiltak innen sjømat, reiseliv og forsvar, samt rekruttering og kompetanse.

Innen sjømat er det særlig satsing på infrastruktur som står i fokus i planen; utbedring av prioriterte sjømatveier på Senja, økt tilgang på energi, havner, næringsareal på land og nye sjøareal. Det er også tiltak på blant annet utbedring av Bardufoss lufthavn for flyfrakt av sjømat i nord.

Det er et stort potensiale for næringsutvikling i tilknytning til Forsvarets tilstedeværelse i Midt-Troms. For å få til dette er blant tiltakene i planen at det skal stilles krav om tilstedeværelse i regionen av forsvarsindustrien som leverer forsvarsutstyr til Forsvaret. Videre er det også et tiltak i planen og jobbe for å få etablert et senter for samtrening under arktiske forhold, og et tiltak om etablering av et logistikksenter knyttet til Hæren, Heimevernet, Luftforsvaret og alliert trening.

Flere senger

Reiselivsnæringen har hatt sterk vekst i nord de siste årene, men en av de største flaskehalsene for videre vekst i Midt-Troms er manglende overnattingskapasitet i regionen.

– Samlet i Midt-Troms så har vi ikke større overnattingskapasitet enn et middels hotell i Tromsø. Det betyr at vi har nådd taket i forhold til hva vi klarer å ta imot, sier ordfører i Dyrøy Marit Alvig Espenes.

Derfor er blant tiltakene i planen å tredoble overnattingskapasiteten i Midt-Troms med 500-700 hotellsenger i løpet av tre til fem år.

– Det er et ganske hårete mål, men vi tror det er innenfor rekkevidde, sier Espenes.

Blant de andre tiltakene i planen under reiseliv er å utvikle en samordnet turistinformasjon for hele Midt-Troms, arbeide for å sikre og styrke Senjafergene, utvikle Bardufoss lufthavn som charterflyplass, og å sørge for en bærekraftig vekst med bedre tilrettelegging for turiststrømmen med blant annet skilting, veitoalett og søppeltømming.

For å nå de felles målene er kompetanse og rekruttering pekt på som viktige stikkord i planen.

– Vi trenger flere hoder og hender, og vi trenger at flere ungdommer ser regionen som attraktiv og vil flytte hit. Derfor har vi også lansert en Midt-Troms modell, som er en modell for entreprenørskap, rekruttering og kompetanse, sier Sivertsen.

De åtte kommunene skal nå i løpet av våren vedta planen i hvert sitt kommunestyre.

180 kommunestyrerepresentanter deltok mandag i et felles kommunestyre hvor den regional næringsplanen ble lansert. Foto: Susanne Noreng