De to jentene fra Finnsnes går i dag på linja for helse og oppvekst ved Nordborg videregående skole. Fra høsten ønsker de å ta videre utdanning som barne- og ungdomsarbeidere ved Nord-Troms videregående skole i Nordreisa.

– Nord-Troms videregående er vårt førstevalg fordi skolen har en vekslingsmodell som gjør at vi kan kombinere skolegangen med læretid ute i virksomhetene. Det passer oss midt i blinken. Opplegget gjør at vi blir ferdig med utdanninga på tre år i stedet for fire. Vi kan fortsette å bo heime, og pendle til hybel i Nordreisa, i de periodene vi må møte på skolen. Men dette betinger at vi får lærlingeplass i Lenvik. Og det viser seg vanskelig. Opplæringskontoret KomOpp vil ikke ta oss inn. Kommunen har bare 16 lærlingeplasser, og det er altfor få, sier Ida Therese Reinholtsen Hanssen og Malene Bjørnstad Nicolaisen.

De spør seg om ikke Lenvik kommune er interessert i å rekruttere lokale ungdommer som barne- og ungdomsarbeidere.

– Hvis vi ikke får lærlingeplass, så blir vi jo nødt til å flytte herfra, og det har vi ikke lyst til. Det er kommunens valg, sier de to 16-åringene.

– Kan ikke gi garanti

Daglig leder May-Tove Grytnes ved KomOpp sier at de ikke har avvist jentene.

– Problemet er ikke for få lærlingeplasser, men at de ber om en garanti for lærlingeplass i Lenvik. Det kan vi ikke gi dem, sier Grytnes.

– Jentene er nødt til å søke først, og så avvente avklaring i likhet med alle andre om de får skoleplass. Dernest blir det en prosess med kommunene om fordeling av lærlingeplasser. Det er fint at jentene har virketrang og står på, men vi kan ikke forskuttere noe i denne prosessen, sier May-Tove Grytnes.

Ikke noe i veien for å søke

Grytnes peker også på at vekslingsmodellen i utgangspunktet er laget for Nord-Troms hvor det ikke finnes andre alternativer. Første kull går ut herfra i vår, og ifølge Grytnes har linja vært en stor suksess.

– Selv om modellen er tilpasset Nord-Troms, så er det ikke noe veien for at jentene kan søke. Hvis de får skoleplass, så får vi se derfra på hvordan vi kan håndtere deres ønske om lærlingeplass i Lenvik. Ordfører Geir-Inge Sivertsen stiller seg åpen for det, sier May-Tove Grytnes.